5 faktów o kuchni hiszpańskiej, o których nie miałeś pojęcia!

Opublikowano: 2016-01-27
Smaczne fakty o kuchni hiszpańskiej.
Hiszpania kojarzy się nam przede wszystkim ze słońcem, plażą, opalonymi szczęśliwymi ludźmi i pięknym językiem.

Nie można również zapomnieć o niesamowitej tradycji kulinarnej, z której Hiszpanie słyną od dawna. Oto zestawienie ciekawostek, które przybliżą nieco hiszpańską sztukę kulinarną.

Kuchnia hiszpańska różni się tradycją w zależności od regionu
Na północy Hiszpanii prym wiodą przede wszystkim przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza z Atlantyku. Dzięki temu, że okres wegetacji roślin trwa tam prawie cały rok rosną tu ziemniaki, kapusta, słodka kukurydza i wiele innych warzyw. Region północy jest również znany z produkcji przepysznych serów i mleka. Na południu i wschodzie można odczuć także wpływy arabskie.

Hiszpańskie góry słyną z wyśmienitych wyrobów wędliniarskich
Każdy, kto zna się trochę na kuchni kojarzy dwa hiszpańskie wyroby – długo dojrzewającą szynkę serrano oraz kiełbasę chorizo. Także stąd pochodzi niezwykle popularny dodatek do zapiekanek, pizzy oraz innych potraw – szynka salsami.

Większość potraw łączy w sobie smaki słodkie i pikantne!
Kuchnię Katalońską cechuje wykorzystanie różnych smaków – dominują tutaj potrawy słodko-pikantne. W ten sposób przyrządza się duszone ryby, ślimaki. Znane są stamtąd kultowe sosy, m.in. romesco - ostry sos z czerwonej papryki, pomidorów i chilli.

Potrawy hiszpańskie mają bardzo wiele odmian
Przykładem takiego dania jest paella. Danie to pochodzi z Walencji. Składniki są różne, jednak podstawą jest zawsze ryż z dodatkiem szafranu podsmażany na metalowej patelni Zwanej paellera. W zależności od przepisu, paella może zawierać w sobie owoce morza, mięso królika, drobiu i warzywa różnego rodzaju. Podawana jest zazwyczaj, jako danie główne lub jako pierwsze danie. Podobnie jest z quesadillą, czyli tortillą nadziewaną dodatkami – można znaleźć setki przepisów oraz instrukcji, jak wykonać to danie.

W niektórych regionach chleb podawany jest do każdej potrawy!
Tak robi się między innymi na północy kraju. Świeżo wypiekany chleb jest częstym dodatkiem do potraw jednogarnkowych popularnych w regionie Kastylii np. do duszonej fasoli z warzywami i mięsem wieprzowym. W tym samym rejonie Hiszpanii popularne są także pieczone prosięta i jagnięta. Do nich podawane się kawałki chleba moczone w oliwie z oliwek.

Fot. codogara.pl
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat