Nie można również zapomnieć o niesamowitej tradycji kulinarnej, z której Hiszpanie słyną od dawna. Oto zestawienie ciekawostek, które przybliżą nieco hiszpańską sztukę kulinarną.
Kuchnia hiszpańska różni się tradycją w zależności od regionu
Na północy Hiszpanii prym wiodą przede wszystkim przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza z Atlantyku. Dzięki temu, że okres wegetacji roślin trwa tam prawie cały rok rosną tu ziemniaki, kapusta, słodka kukurydza i wiele innych warzyw. Region północy jest również znany z produkcji przepysznych serów i mleka. Na południu i wschodzie można odczuć także wpływy arabskie.
Hiszpańskie góry słyną z wyśmienitych wyrobów wędliniarskich
Każdy, kto zna się trochę na kuchni kojarzy dwa hiszpańskie wyroby – długo dojrzewającą szynkę serrano oraz kiełbasę chorizo. Także stąd pochodzi niezwykle popularny dodatek do zapiekanek, pizzy oraz innych potraw – szynka salsami.
Większość potraw łączy w sobie smaki słodkie i pikantne!
Kuchnię Katalońską cechuje wykorzystanie różnych smaków – dominują tutaj potrawy słodko-pikantne. W ten sposób przyrządza się duszone ryby, ślimaki. Znane są stamtąd kultowe sosy, m.in. romesco - ostry sos z czerwonej papryki, pomidorów i chilli.
Potrawy hiszpańskie mają bardzo wiele odmian
Przykładem takiego dania jest paella. Danie to pochodzi z Walencji. Składniki są różne, jednak podstawą jest zawsze ryż z dodatkiem szafranu podsmażany na metalowej patelni Zwanej paellera. W zależności od przepisu, paella może zawierać w sobie owoce morza, mięso królika, drobiu i warzywa różnego rodzaju. Podawana jest zazwyczaj, jako danie główne lub jako pierwsze danie. Podobnie jest z quesadillą, czyli tortillą nadziewaną dodatkami – można znaleźć setki przepisów oraz instrukcji, jak wykonać to danie.
W niektórych regionach chleb podawany jest do każdej potrawy!
Tak robi się między innymi na północy kraju. Świeżo wypiekany chleb jest częstym dodatkiem do potraw jednogarnkowych popularnych w regionie Kastylii np. do duszonej fasoli z warzywami i mięsem wieprzowym. W tym samym rejonie Hiszpanii popularne są także pieczone prosięta i jagnięta. Do nich podawane się kawałki chleba moczone w oliwie z oliwek.
Fot. codogara.pl
Autor zewnętrzny