W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Anioł żurawinowy

Opublikowano: 2012-06-30
Przepis na deser żurawinowy.
Przepis na deser żurawinowy.

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g żurawiny amerykańskiej
  • 225 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 1/2 opakowania „Frucht Eis Zauber“ (125 g) firmy Diamant (proszek do robienia lodów)
  • 2 laski wanilii
  • 200 g bitej śmietany
  • 600 ml mleka
  • 1-2 łodyżki mięty



Przygotowanie:

Żurawinę zagotować razem z sokiem z żurawiny amerykańskiej, przetrzeć i przecedzić przez sitko. Następnie pozostawić do ostygnięcia.
Ucierać „Frucht Eis Zauber“ z powstałym wywarem z żurawiny amerykańskiej, aż do momentu otrzymania delikatnej kremowej piany. Masę pozostawić w zamrażarce na 5 godzin.
Zetrzeć laskę wanilii. Zagotować razem laskę wanilii, jej miąższ, cukier, bitą śmietanę o mleko. Przelać waniliową śmietanę przez drobne sitko i pozostawić do schłodzenia w lodówce.
Łyżką do lodów uformować kulki, a następnie umieścić je w pucharku. Polać śmietaną waniliową i przybrać listkami mięty.


Czas przygotowania: 30 minut + 5 godzin oczekiwania na zmrożenie masy

Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 550,4 kcal / 2303 kJ
Białko: 9,8 g
Tłuszcz: 21,1 g
Węglowodany: 82,1 g



Facebook
 

COUNT:31