W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Aromatyczne i kolorowe dekoracje świąteczne

Opublikowano: 2012-12-06
Aromatyczne i kolorowe dekoracje świąteczne z Kamis.
Kiedy ostatnio przygotowywaliście samodzielnie coś pięknego? Poczciwe robótki ręczne zastąpiliśmy “hand made designem” i tym samym utworzył się nowy trend – czyli kreatywne majsterkowanie.

Nie ma lepszej pory na tworzenie dekoracji czy mini prezentów niż czas przed Świętami. To także doskonała okazja, by przygotować się na ten piękny, rodzinny czas i spędzić wieczory z bliskimi. Zaczynamy z początkiem grudnia, poprzez Mikołajki, aż do Wigilii!

Zaraz za pieczeniem pierników i ciasteczek, przygotowywanie aromatycznych dekoracji to najbardziej pachnąca przyjemność świąteczna – i jakże miła odmiana.
Na miły początek zachęcamy do tworzenia dekoracji z dobrze znanymi nam świątecznymi przyprawami.

Oto garść pomysłów:
Pomarańczowe kule w doniczkach z mchem

Do wykonania niebanalnej wersji najbardziej znanej ozdoby bożonarodzeniowej potrzebujemy: pomarańczy, goździków Kamis (ok. 1 ½ opakowania na jedną pomarańczę), wstążki lub ozdobnego sznurka, małej doniczki, mchu i cienkiego, giętkiego drucika.

Za pomocą wykałaczki zaznaczamy na pomarańczy wzór. W zaznaczone miejsca wbijamy goździki, i obwiązujemy pomarańczę sznurkiem. Doniczkę wypełniamy kulką ze zgniecionego papieru, na wierzchu ukladamy mech i pomarańczę.

Nasi bliscy na pewno docenią tak pomysłowe rozwiązanie, łączące tradycję z nowoczesnym wyglądem.

Mini stroiki z rozmarynu
Do wykonania rozmarynowych stroików będzie nam potrzebne 8 gałązek rozmarynu, 8 lasek cynamonu Kamis, wstążka o szerokości 1 cm, oraz gałązka ostrokrzewu.
Związujemy wstążką dwie gałązki rozmarynu i dwie laski cynamonu. Dodajemy liść ostrokrzewu.  Przygotowujemy kolejne stroiki i układamy je na złożonych serwetkach. Te proste stroiki są piękną i bardzo aromatyczną dekoracją świątecznego stołu.

Świąteczne opaski na serwetki
Przy pięknie udekorowanym stole wszystko smakuje jeszcze lepiej. Wyjątkową świąteczną oprawę mogą również uzyskać nasze serwetki, a przygotowanie ozdobnych opasek zajmie nam zaledwie kilka minut.

Potrzebne nam będą: dość sztywna wstążka, kawałek kartonu, klej, zszywacz, gwiazdki anyżowe Kamis, i wanilia w laskach Kamis.

Trzeba przyznać, że połączenie anyżu z wanilią to doskonale nam znany, świąteczny aromat. Wanilię „widujemy” niemal na co dzień. Ale nie każdy wie, jaki jest nasz anyż. Tymczasem anyż to wiecznie zielone drzewo, którego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce przypominające gwiazdę – tak piękną do świątecznych dekoracyjnych.

Aby zrobić świąteczne opaski na serwetki, na początek przycinamy wstążkę na odpowiednią długość, łączymy jej końce ze sobą za pomocą zszywacza i usztywniamy ją od spodu, przyklejając dopasowany kawałek kartonu. Następnie przycinamy laski wanilii do szerokości wstążki i naklejamy je pionowo w odległości mniej więcej 2 cm od siebie. W powstałe pomiędzy kawałkami wanilii „okienka” doklejamy gwiazdki anyżu, i nasza świąteczna opaska jest już gotowa.

Anyżowy wieniec
Do wykonania pachnącego anyżem i cynamonem wieńca będą nam potrzebne:

  • Gwiazdki anyżu Kamis
  • Kora cynamonu Kamis
  • Małe bombki i ew. inne ozdoby
  • Dwa kartonowe jednorazowe talerzyki o średnicy 24 cm
  • Pasek krepiny o szerokości 4 cm i długości ok. 3 m
  • Klej do klejenia na gorąco
  • Wstążka


Przygotowujemy podstawę wieńca. Wycinamy dno talerzyków, czyli kółko o średnicy 14 cm. Talerzyki sklejamy wypukłymi częściami na zewnątrz i owijamy krepiną. W ten sposób powstaje podstawa wieńca. Rozgrzewamy klej do klejenia na gorąco i po kolei przyklejamy do podstawy wszystkie zaplanowane wcześniej ozdoby. Ze wstążki robimy ozdobną kokardkę. Wieniec możemy również wykonać na gotowej podstawie np. z gałązek lub słomy.

Pachnący kalendarz adwentowy
Czy można zamknąć zapach świąt w małym słoiczku?
Oczywiście, to możliwe! Polecamy ten niezwykły kalendarz adwentowy szczególnie rodzinom z małymi dziećmi, które po raz pierwszy będą towarzyszyć mamom w kuchni.

Wystarczy przygotować 24 małe słoiczki, w których zamkniemy zioła i przyprawy, które kojarzą się nam ze świętami – cynamon Kamis, wanilię Kamis, kardamon Kamis ale także jałowiec Kamis i kolorowy pieprz Kamis; słoiczki pięknie dekorujemy i opisujemy danymi dniami miesiąca, codziennie otwieramy jeden słoiczek, opowiadamy sobie historie o przyprawach oraz próbujemy ugotować lub upiec świąteczne danie z ich wykorzystaniem.

Oczywiście, przyprawy i aromaty możemy dobierać zupełnie dowolnie – oczywistym wyborem jest wanilia czy cynamon, ale warto także zainteresować się mniej jednoznacznymi zapachami i smakami.

Na przykład jałowiec ma aromatyczny, leśny, balsamiczny zapach oraz słodkawo-żywiczny smak, kojarzący się z kuchnią staropolską. Nie bez przyczyny! To właśnie dzięki owocom jałowca cięższe potrawy jak bigos nie powodują niestrawności – w trawieniu pomaga właśnie jałowiec.

Kolorowy pieprz to korzenny, delikatny smak i intensywny aromat. Jest „kropką nad i” naszych dań – w tym wigilijnych. Wąchając pieprz, trudno nie kichnąć – na zdrowie!

Innym przykładem ciekawej przyprawy do naszego słoiczka jest imbir, który pobudza nasz apetyt – to dzięki niemu mamy ochotę na więcej! Dodatkowo, ta egzotyczna, aromatyczna przyprawa rozgrzewa nas w zimowe dni.

Serca i gwiazdki na choinkę
Potrzebujemy: dość grubego kartonu, kleju, dowolnych przypraw, dziurkacza, i sznurka lub wstążki (najładniej będzie wyglądał sizalowy sznurek).
Z kartonu wycinamy dowolny kształt - może to być serduszko, gwiazdka, albo cokolwiek sobie wymyślimy, dziurkaczem przygotowujemy miejsce na zawieszkę. Smarujemy klejem, obtaczamy w dowolnej przyprawie, i pozostawiamy do wyschnięcia. Kiedy wszystko jest już przyklejone przewlekamy sznurek i… Wieszamy na naszej choince.
Do wykonania tej ozdoby doskonale nadają się kminek Kamis, ziele angielskie Kamis i kardamon Kamis - mają bardzo interesującą fakturę, oraz papryka słodka Kamis i curry indyjskie Kamis- ze względu na swoje piękne, nasycone kolory.

Rozświetlony cynamon
Zapach cynamonu jest nie tylko przyjemny, ma on również właściwości antyseptycznie i nie pozwala nam poddać się grudniowemu przeziębieniu. Jednym z naszych pomysłów dekoracyjnych jest cynamonowa świeczka.

Potrzebne nam będą świeczka, kilka lasek cynamonu Kamis i klej. Cynamon przycinamy na wysokość świeczki i sklejamy tak, żeby ściśle do niej przylegał.
Możemy dodatkowo przewiązać świeczkę pasmami wstążki w jasno beżowym kolorze, idealnie będzie się komponować.

Pierniczki na choinkę
Kto nie pamięta pierników na choinkę – czy to z dzieciństwa, czy z pięknych filmów bożonarodzeniowych. Warto podtrzymać tę smakowitą tradycję. Najmłodsi będą zachwyceni takimi jadalnymi ozdobami, a pierniczkowego zapachu pozazdroszczą nam wszyscy sąsiedzi.

  • 1kg mąki
  • 300g sztucznego miodu
  • 350g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa biała i czarna
  • migdały
  • 5g Kamis Goździki w torebce zmielone
  • 1g Kamis Ziele angielskie w torebce
  • 20g Kamis Cynamon mielony w torebce
  • 4g Kamis Gałka muszkatołowa
  • 1,5g Kamis Kolendra w torebce
  • 1,5g Kamis Pieprz czarny mielony w torebce
  • 5g Kamis Imbir mielony


Do przybrania:

  • orzechy
  • wiórki kokosowe
  • kolorowa posypka do ciast
  • lukier

 

  1. Cukier, miód, mleko i margarynę podgrzać.
  2. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać przyprawy, kakao i kawę.
  3. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić.
  4. Wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  5. Uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki.
  6. Rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki.
  7. W każdym pierniczku zrobić dziurkę o średnicy 0,5 cm. (aby po upieczeniu nawlec na zawieszkę).
  8. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.
  9. Następnego dnia ozdabiać według upodobań.
  10. Aby pierniczki były miękkie należy włożyć je do metalowej puszki razem z kawałkiem skórki od chleba i zamknąć na 24 godziny.


Fot. Kamis
IP



Facebook
 

COUNT:30