W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Babeczki daktylowe z sosem waniliowym

Opublikowano: 2012-04-08
Przepis na Babeczki daktylowe z sosem waniliowym
Przepis na babeczki daktylowe z sosem waniliowym.

Składniki:

  • 300 g suszonych daktyli
  • 100 g masła
  • 250 g mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1laska wanilii Kotányi
  • ½ łyżeczki cynamonu Kotányi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego



Sos waniliowy

  • 4 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
  • 1 laska wanilii Kotányi
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180°C

Sos:
Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury  ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać  mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.



Facebook
 

COUNT:32