Bakłażanowy mus z fasolą

Opublikowano: 2012-09-26
Przepis na bakłażanowy mus z fasolą.
Ten smaczny mus z warzywami jest idealny na gorąco lub zimno! W zimie będzie to dobry dodatek do potraw z ziemniaków i makaronu.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1,5 kg pomidorów
  • pieprz
  • ½ kg cebuli
  • 250 g marchwi
  • szklanka czerwonej fasoli
  • zielona bazylia, kolendra lub natka pietruszki,
  • olej roślinny do smażenia
  • 15 ml octu 9%
  • 0,5 szklanki cukru  (do smaku)
  • sól  (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:
Fasolę zalać z zimną wodą i pozostawić na 6 godzin. Następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, uważając aby fasola się nie rozgotowała.
Umyć paprykę, oczyścić i pokroić w paski. Umyć bakłażany, odciąć łodygi i pokroić na ćwiartki. Do dużej miski nalać wody, rozpuścić 2 łyżki soli. Do osolonej wody włożyć kawałki bakłażana i zostawić na 30 minut. Wylać wodę i odsączyć bakłażana, aby pozbyć się nadmiaru płynów.
Obrać, posiekać i umyć marchew, obrać i zetrzeć na tarce.
Bakłażana usmażyć na patelni (do miękkości).
Usmażonego miękkiego bakłażana przełożyć do miski, podsmażyć pokrojoną cebulę i wrzucić do bakłażana. Ugotować marchew.
Umyć pomidory i zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Wlać mieszaninę pomidorów do dużego rondla i doprowadzić do wrzenia.
Do wrzącego wywaru pomidorowego, dodać sól, cukier i ocet (do smaku) i wymieszać.
Do musu pomidorowego dodać paprykę i smażone warzywa z fasolą.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Dodać do smaku bazylię, kolendrę lub pietruszkę.

Tak przygotowany mus możemy podawać na świeżo lub zrobić z niego weki i wykorzystywać w zimie.

Katarzyna Bereza
(katarzyna.bereza@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat