Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę zalać z zimną wodą i pozostawić na 6 godzin. Następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, uważając aby fasola się nie rozgotowała.
Umyć paprykę, oczyścić i pokroić w paski. Umyć bakłażany, odciąć łodygi i pokroić na ćwiartki. Do dużej miski nalać wody, rozpuścić 2 łyżki soli. Do osolonej wody włożyć kawałki bakłażana i zostawić na 30 minut. Wylać wodę i odsączyć bakłażana, aby pozbyć się nadmiaru płynów.
Obrać, posiekać i umyć marchew, obrać i zetrzeć na tarce.
Bakłażana usmażyć na patelni (do miękkości).
Usmażonego miękkiego bakłażana przełożyć do miski, podsmażyć pokrojoną cebulę i wrzucić do bakłażana. Ugotować marchew.
Umyć pomidory i zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Wlać mieszaninę pomidorów do dużego rondla i doprowadzić do wrzenia.
Do wrzącego wywaru pomidorowego, dodać sól, cukier i ocet (do smaku) i wymieszać.
Do musu pomidorowego dodać paprykę i smażone warzywa z fasolą.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Dodać do smaku bazylię, kolendrę lub pietruszkę.
Tak przygotowany mus możemy podawać na świeżo lub zrobić z niego weki i wykorzystywać w zimie.
Katarzyna Bereza
(katarzyna.bereza@dlalejdis.pl)
Fot. sxc.hu