Banany – pyszne i zdrowe

Opublikowano: 2016-05-31
Korzyści z jedzenia bananów + przepis na shake.
Banany są łatwo dostępne i pyszne. To wiemy i z tym się zgadzamy. A jakie korzyści płyną z ich jedzenia?

Alergia
W przeciwieństwie do innych owoców banany składają się praktycznie z samych aminokwasów, które nie są alergiczne. Dzięki temu wszyscy możemy je jeść bez względu na skłonności alergiczne.

Anemia
Banany są bardzo dobrym źródłem żelaza. Dzięki temu często stosuje się je w leczeniu anemii. Jeśli cierpisz na niedobory żelaza, zacznij jeść więcej bananów, a problem zniknie.

Zastrzyk energii
Cukry takie jak sacharoza, fruktoza i glukoza obecne w bananach zapewniają natychmiastowy wzrost energii. Zamiast sięgać po kolejną kawę i ciastko, wybierz banana. W pyszny i zdrowy sposób podniesiesz poziom energii na dłuższy czas.

Zaparcia i biegunki
Banany są lekarstwem na dolegliwości związane z przewodem pokarmowym, ponieważ normalizują pracę jelit. W związku z tym lepiej wybierz banana niż kolejną tabletkę. Twoje dziecko prawdopodobnie również się ucieszy, kiedy usłyszy, że mimo bólu brzucha może zjeść coś dobrego.

Kac
Shake mleczno-bananowy połączony z odrobiną miodu jest świetnym sposobem na kaca. Uspokoi Twój brzuch i nawodni organizm.

Humor
Aminokwas o nazwie tryptofan obecny w bananach sprzyja produkcji serotoniny, która jest powszechnie znanym hormonem wpływającym na dobry nastrój. Na końcu artykułu znajdziesz przepis na shake, który na pewno już samym smakiem poprawi Ci humor.

Mózg
Zawarty w bananach potas usprawnia pracę mózgu i wpływa na jego rozwój. Dlatego warto dawać banany dzieciom, a samemu sięgać po nie częściej w momentach intensywnej nauki.

Udar i zawał
Potas nie tylko poprawia pracę mózgu, ale też utrzymuje równowagę elektrolitową w komórkach i pomaga kontrolować ciśnienie. Regularne jedzenie bananów obniża ryzyko zawału serca i udaru o 40%.

Kości
Częste jedzenie bananów zapobiega osteoporozie. Zawierają one związek fruktooligosacharydowy, który prowadzi do wzrostu dobrych bakterii w jelicie grubym odpowiedzialnych za przyswajanie wapnia.

Nowotwór
Japońscy naukowcy udowodnili, że jedzenie bananów z brązowymi plamkami, zapobiega powstawaniu nowotworów, a nawet je leczy. Dzieje się tak za pomocą substancji TNF (Tumor Necrosis Factor), którą organizm zaczyna produkować zaraz po spożyciu owocu.

Przepis na czekoladowo orzechowo bananowy shake

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki lodu
  • ¼ szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżki ekstraktu z wanilii

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Podawaj natychmiast.
Na zdrowie!

Dominika Jaworowska
(dominika.jaworowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat