W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Blue Dragon - smaki Azji na Twoim talerzu

Opublikowano: 2011-10-09
Blue Dragon - smaki Azji na Twoim talerzu
Kuchnia orientalna kryje w sobie różnorodność smaków, zapachów, kolorów oraz wielowiekową tradycję i filozofię żywienia

Dzięki produktom Blue Dragon oryginalne potrawy z Dalekiego Wchodu można z łatwością przygotować we własnej kuchni. Już dziś harmonia i tajniki orientu mogą zagościć w Twoim domu.

Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko rozmaitymi smakami, ale także tym, że  jest zdrowa oraz dobrze wpływa na funkcjonowanie organizmu. To właśnie walorom tradycyjnego gotowania mieszkańcy Dalekiego Wschodu zawdzięczają brak nadwagi czy chorób cywilizacyjnych. A wszystko to dzięki składnikom, jakich używa się do przygotowania potraw kuchni orientalnej.

Dzięki marce Blue Dragon dania kuchni orientalnej można teraz przygotować we własnym domu. Blue Dragon proponuje szeroką gamę produktów kuchni chińskiej, japońskiej oraz tajskiej, pośród których znaleźć można produkty do sushi, gotowe sosy oraz szereg dodatków kuchni azjatyckiej. Dzięki nim, szybko i łatwo przyrządzimy prawdziwe, pyszne dania Dalekiego Wschodu.

Dania orientalne to potrawy barwne, o wyrazistym smaku - takie właśnie są produkty Blue Dragon, które wyróżniają się nie tylko oryginalnym smakiem, ale także naturalnymi składnikami oraz brakiem konserwantów i sztucznych barwników. Marka Blue Dragon wierna jest bowiem tradycji nie tylko smaku, ale także zdrowego odżywiania i harmonii życiowej.

Wielokulturowość Dalekiego Wschodu sprawia, że w ofercie Blue Dragon każdy znajdzie coś dla siebie, a smak orientu zagości na długo także w Twojej kuchni. Gotowe składniki sprawią, że gotowanie będzie przyjemnością, a czas przygotowania posiłków nie będzie długi.

Produkty Blue Dragon dzielą się na kilka grup:

Sosy w saszetkach
Używając sosów Blue Dragon nie trzeba dodawać soli ani żadnych innych przypraw, bowiem zawierają one składniki niezbędne do przygotowania smacznych i zdrowych dań kuchni orientalnej. Sosy z powodzeniem zastępują oliwę, przez co potrawy nie są tłuste i pozwalają zachować zgrabną sylwetkę. Sosy Blue Dragon to także niezastąpiony produkt dla osób dbających o linię.

Blue Dragon Sos Słodko-Kwaśny - autentyczny chiński sos z dodatkiem ananasa, warzyw, octu ryżowego i sosu sojowego. Doskonały do dań z krewetkami, wieprzowiną, kurczakiem lub z warzywami. Sugerowana cena detaliczna: 4 zł/120 g
Blue Dragon Seczuański Pikantny Sos Pomidorowy - pikantny sos na bazie pomidorów z dodatkiem octu ryżowego i odrobiną chilli. Polecany do krewetek i różnego rodzaju mięs. Sugerowana cena detaliczna: 4 zł/120 g
Sos Chow Mein - bogata mieszanka cebuli, sosu sojowego i przypraw. Doskonały dodatek do klasycznych chińskich dań z makaronem i kurczakiem lub innym rodzajem mięsa. Sugerowana cena detaliczna: 4 zł/120 g
Sos Hoi Sin z Czosnkiem - aromatyczne połączenie ziaren soi, sosu sojowego i przypraw. Sos jest doskonałym dodatkiem do różnych rodzajów mięs, krewetek oraz warzyw. Polecany jest także jako marynata do mięs na grilla. Sugerowana cena detaliczna: 4 zł/120 g
Sos Teriyaki - tradycyjny mix japońskiego sosu sojowego, sake i przyprawy mirin. Stanowi doskonały dodatek do kurczaka lub krewetek. Sos Teriyaki jest również idealny jako marynata do mięs. Wystarczy dodać do sosu ziarna sezamu, posiekany czosnek i imbir. Sugerowana cena detaliczna: 4 zł/120 g
Sos Bazyliowy z Trawą Cytrynową - aromatyczny sos z wyraźną nutą bazyliii trawy cytrynowej. Doskonały dodatek do wołowiny, ryb oraz owoców morza. Sugerowana cena detaliczna: 4 zł/120 g


Sosy chińskie
Sosy chińskie Blue Dragon są doskonałym dodatkiem do różnych rodzajów mięs i warzyw. Produkowane są na bazie naturalnych składników, bez dodatku konserwantów. Zawierają gluten z pszenicy i soję. Odpowiednie dla wegetarian i wegan.

Sos Teriyaki to bogata, tradycyjna mieszanka japońskiego sosu sojowego, soi i imbiru. Wyśmienity do krewetek lub dowolnego rodzaju mięsa. Sugerowana cena detaliczna: 10,50 zł/440 g
Sos z Orzeszkami Ziemnymi Satay - średnio-ostry sos, zawierający prażone orzeszki ziemne. Doskonały dodatek do wszystkich rodzajów mięs. Sugerowana cena detaliczna: 10,50 zł/440 g
Łagodny Sos Chińskie Curry - słodki i łagodny sos curry z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak szafran, kminek i imbir. Sos jest doskonałym dodatkiem do różnych rodzajów mięs, warzyw lub frytek. Sugerowana cena detaliczna: 10,50 zł/425g
Blue Dragon Średnio-ostry Sos Pomidorowy ze Słodkim Chilli - sos z bogatą mieszanką pomidorów, cebuli i ostrej czerwonej papryki. Stanowi doskonały dodatek do kurczaka, wołowiny lub krewetek. Sugerowana cena detaliczna: 10,50 zł/425g
Blue Dragon Łagodny Sos Chow Mein - aromatyczny chiński sos z dodatkiem sosu sojowego light, imbiru, czosnku oraz pięciu chińskich przypraw. Doskonały dodatek do mięs i warzyw. Sugerowana cena detaliczna: 10,50 zł/425g
Blue Dragon Łagodny Sos Słodko-Kwaśny - chiński sos z dodatkiem ananasa, papryki, pędów bambusa i orzecha wodnego. Doskonały dodatek do kurczaka, wieprzowiny lub krewetek. Sugerowana cena detaliczna: 10,50 zł/425g
Blue Dragon Średnio-Ostry Sos Tajskie Czerwone Curry - kremowy sos będący połączeniem pasty z czerwonego curry z mleczkiem kokosowym. Doskonały dodatek do wszystkich rodzajów mięs lub warzyw. Sugerowana cena detaliczna: 11,50 zł/410g
Blue Dragon Ostry Sos Tajskie Zielone Curry - tajski sos na bazie pasty z zielonego curry z dodatkiem mleczka kokosowego. Doskonały dodatek do wszystkich rodzajów mięs lub warzyw. Sugerowana cena detaliczna: 11,50 zł/410g


Produkty do sushi
Sushi to najsłynniejsza japońska potrawa na świecie, która może być przygotowywana na różne sposoby. Do jej przyrządzenia potrzebujemy kilku składników - wszystkie znajdziemy w ofercie Blue Dragon:

Listki Prasowanych Alg Morskich - idealne do przygotowania tradycyjnego japońskiego sushi. Sugerowana cena detaliczna: 16 zł/10 listków
Imbir marynowany - doskonały dodatek do sushi. Można również wykorzystać go jako orientalny składnik sałatek. Sugerowana cena detaliczna:  16,50 zł/145 g
Ryż do Sushi - niezbędny do przygotowania dobrego sushi. Po ugotowaniu ryż lekko się klei, dzięki czemu przyrządzone sushi nie rozsypuje się w styczności z pałeczkami. Sugerowana cena detaliczna: 11,50 zł/500g
Zestaw do przygotowania tradycyjnego japońskiego sushi – zawiera: prasowane listki alg morskich, ryż do sushi, japoński ocet ryżowy, japoński sos sojowy, pastę wasabi, matę bambusową, pałeczki drewniane. Przy jego pomocy bez trudu można przygotować swoje ulubione sushi. Sugerowana cena detaliczna: 36 zł/szt.
Mata Bambusowa - zrobiona z cieniutkiego bambusa jest niezbędna do zwinięcia sushi. Sugerowana cena detaliczna: 12 zł/szt.
Pasta Wasabi – niezwykle ostra pasta, która każdej potrawie doda wyrazistego smaku. Sugerowana cena detaliczna: 14 zł/45g
Japoński Ocet Ryżowy - polecany jako znakomity dodatek do ryżu do sushi – nadaje mu delikatny smak. Doskonały również do dressingów lub marynat do mięs. Sugerowana cena detaliczna: 16,50 zł/150 ml
Zupa Miso - bogata receptura zupy na bazie ziaren soi i ryżu oraz alg i sake. Zupa może być również wykorzystywana jako przyprawa do sosów, zup, czy marynat, nadając wyjątkowy smak daniom kuchni orientalnej. Sugerowana cena detaliczna: 14 zł/90g
Japoński Sos Sojowy - idealny do marynat, pieczenia, smażenia oraz jako nieodzowny dodatek do sushi. Sugerowana cena detaliczna: 9 zł/150 ml


Dodatki kuchni azjatyckiej

Sosy Chilli to bogata mieszanka czerwonych papryczek i czosnku. Sosy są znakomitym dodatkiem do potraw z grilla. Doskonale dopełniają smak hamburgerów, sajgonek, kiełbasek, pizzy i frytek. Stanowią świetną alternatywę dla ketchupu. Znajdują zastosowanie również do dań z kurczaka, a także jako dressing do sałatek.
Słodki Sos Chilli Squeezy, sugerowana cena detaliczna: 6,50 zł/310g
Słodki Sos Chilli Squeezy, sugerowana cena detaliczna: 9 zł/500g
Słodki Sos Chilli z Przyprawą Kaffir Lime, sugerowana cena detaliczna: 7,50 zł/190 ml
Słodki Sos Chilli Original, sugerowana cena detaliczna: 7,50 zł/190 ml
Słodki Sos Chilli Ostry, sugerowana cena detaliczna: 7,50 zł/190 ml
Sos ostrygowy - popularny sos przyprawowy do dań kuchni chińskiej. Doskonały do smażenia lub marynowania. Sugerowana cena detaliczna: 7,50 zł/150ml
Sos rybny - popularny sos kuchni azjatyckiej, używany do doprawiania potraw, zup i dresingów a także do marynowania mięs. Sugerowana cena detaliczna: 7,50 zł/150 ml
Sos sojowy, sos sojowy premium - idealne do marynat, pieczenia, smażenia i jako dodatek do sosów. Sugerowana cena detaliczna: sos sojowy 7 zł/150 ml, sos sojowy premium 9,50 zł/150 ml
Mleczko kokosowe - mleczko kokosowe Blue Dragon jest przygotowywane ze starannie wyselekcjonowanych dojrzałych orzechów kokosowych. Mleczko kokosowe to główny składnik kuchni tajskiej, indyjskiej i karaibskiej. Nadaje łagodny smak zupom, daniom z curry oraz deserom. Sugerowana cena detaliczna: 5 zł/165 ml; 7,50 zł/400 ml
Trawa Cytrynowa - szeroko stosowana w kuchni azjatyckiej. Jej charakterystyczny zapach i lekko słodko-kwaśny, cytrusowy smak sprawiają, że jest doskonała do zup, sałatek, ryb i tajskiego curry. Sugerowana cena detaliczna: 17 zł/210g
Papier Ryżowy - oryginalny papier ryżowy używany w kuchni wietnamskiej, doskonały do przygotowania sajgonek z dowolnie wybranymi warzywami, mięsem i owocami morza. Sugerowana cena detaliczna: 7 zł/12 arkuszy
Blue Dragon Gniazda Makaronowe Pełnoziarniste – produkowany w tradycyjny chiński sposób makaron jest idealny do zup oraz jako dodatek do chińskich dań. Makaron podzielony jest na porcje, dzięki czemu łatwiej można przygotować potrawy. Sugerowana cena detaliczna: 8 zł/300g


Orientalne ciekawostki
Głównymi składnikami kuchni orientalnej są świeże warzywa, owoce morza i surowe ryby, ryż, soja i jej przetwory, algi morskie oraz przyprawy i sosy.

Świeże warzywa - używane do prawie każdego posiłku. Aby warzywa utraciły jak najmniej swoich wartości należy gotować je na parze lub krótko smażyć w woku. Przygotowując potrawy wybieramy warzywa sezonowe, a więc zimą i jesienią np. sałatę lodową, kapustę białą i pekińską, marchewkę, seler, pory, na wiosnę - groszek cukrowy, rzodkiewki, białą rzodkiew i rukolę. Warzywa są bezcennym składnikiem diety, gdyż oprócz witamin zawierają też mikroelementy i enzymy, są też w większości niskokaloryczne.
Owoce morza i surowe ryby - w kuchni orientalnej największym powodzeniem cieszą się owoce morza (krewetki i skorupiaki), natomiast wśród mięs - baranina, jagnięcina i drób. Najczęściej także mięsa oraz ryby gotuje się na parze bądź smaży.
Ryż - bardzo zdrowy i odżywczy, a także lekkostrawny składnik. Zawiera skrobię dającą energię, witaminy z grupy B i mikroelementy (magnez, fosfor, żelazo, wapń). Działa odwadniająco, co służy szczupłej sylwetce i jest korzystne dla osób cierpiących na podwyższone ciśnienie. Przysłowie japońskie mówi: „Jeśli chcesz być szczęśliwy przez godzinę, upij się. Jeśli chcesz zaznać szczęścia przez 3 dni, ożeń się. Jeśli chcesz mieć szczęście przez całe życie, jedz codziennie ryż".
Soja i jej przetwory - soja to bogate źródło roślinnego białka. Dodatkowo zawiera dużo witamin z grupy B, magnez i wapń. Ma właściwości antynowotworowe, a zawarte w niej fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy i mają korzystny wpływ na wygląd cery. Jej plusem jest także wysoka zawartość błonnika - potrawa z dodatkiem soi syci na długo i pozwala uniknąć napadów głodu.
Algi morskie - składnik sushi, przyrządza się je jako jarzynę, dodaje do zup. Regulują one gospodarkę wodną organizmu, są niskokaloryczne i zawierają dużo magnezu, jodu, błonnika i żelaza.
Przyprawy i sosy – najbardziej charakterystyczne dla kuchni orientalnej i nadające jej niecodzienny smak oraz zapach to:
bazylia – w kuchni orientalnej używa się dwóch jej rodzajów: święta bazylia o lekko anyżkowym smaku oraz tajska bazylia o delikatnie cytrynowo – pieprzowej nucie
chili – długie i cienkie papryczki o ostrym smaku
czosnek - reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i antynowotworowo
imbir – korzeń o ostrym smaku, nieodzowny w kuchni azjatyckiej
kolendra – listki kolendry mają korzenny i pieprzowy smak, dodaje się je do curry, sałatek i jako przybranie. Łodygi i korzenie kolendry mieli się na pasty curry
trawa cytrynowa – ma długie, przypominające trawę łodygi. Zioło to ma cytrynowy smak i zapach, przez co pobudza i ożywia
wasabi – zwane chrzanem japońskim, jest ostrą pastą, którą często używa się jako przyprawy do owoców morza
sos sojowy – ciemny sos o ostrym słonym smaku
sos ostrygowy – gęsty, gładki, ciemnobrązowy sos o bogatym, słonym i lekko słodkim smaku
mleczko kokosowe, śmietanka kokosowa – przygotowane z dojrzałych orzechów kokosowych chętnie wykorzystywane są w kuchni tajskiej, indyjskiej i karaibskiej



Facebook
 

COUNT:31