W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Boże Narodzenie – smaczne i… zdrowe!

Opublikowano: 2011-12-26
Boże Narodzenie – smaczne i… zdrowe!
Karp, barszcz z uszkami, makowiec – kto z nas nie lubi bożonarodzeniowych przysmaków? Przygotowywane i spożywane w rodzinnym gronie smakują wyjątkowo.

Niestety, większość świątecznych potraw to dania niezwykle kaloryczne. Co zrobić, by stały się one zarówno pyszne, jak i zdrowe? A może warto przeprowadzić mały eksperyment i do tradycyjnych świątecznych smaków dodać oliwę extra vergine?

Świąteczna ryba
Żadna kolacja wigilijna nie może obyć się bez karpia. Niestety, zwykle przygotowujemy go, używając kalorycznych tłuszczów, a przecież możemy zastąpić je zdrową i smaczną oliwą z oliwek – bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe, przyczyniające się do redukcji „złego” cholesterolu, polifenole i witaminę E. Na oliwie z oliwek extra vergine można śmiało smażyć, a jeśli boimy się intensywnego smaku i aromatu  extra vergine w naszych potrawach, zastosujmy zwykłą rafinowaną oliwę z oliwek. Inaczej niż inne popularne w polskiej kuchni tłuszcze, jest ona wyjątkowo odporna na wysokie temperatury smażenia. Dobrym rozwiązaniem może się okazać także  zastosowanie oleju z pestek winogron, który dzięki temu, że jest bezwonny, pozwala na zachowanie delikatnego smaku potraw, nie nadając im tłustego posmaku. Dodatkowym atutem tego oleju jest także jego stosunkowo wysoki punkt spalania podczas smażenia – to temperatura 160°C.

Potrawy rybne warto podawać przez całe święta Bożego Narodzenia, a nie tylko w Wigilię. Ich obecność na świątecznym stole jest niezwykle cenna ze względu na zawartość kwasów omega-3, które mogą zapobiegać miażdżycy, nadciśnieniu, chorobom układu krążenia, a także wpłynąć na poprawę naszej odporności. By urozmaicić menu czasem wystarczy zestawić rybę z pysznym dodatkiem lub przygotować ją w nietypowy sposób np. jako konfiturę. Konfitura z łososia to znany, śródziemnomorski przysmak, który z powodzeniem może zastąpić ogórki i grzyby, obecne w okresie świątecznym na niemalże każdym polskim stole.

Przepis na konfiturę z łososia
Składniki:

  • 200 g filetów z łososia,
  • 1 czerwona cebula,
  • Olej z Pestek Winogron Monini (do smażenia),
  • 2 pomarańcze,
  • cukier,
  • Ocet z Czerwonego Wina Monini Aceto Rosso,
  • Oliwa z Oliwek Monini Delicato (zamiennie Oliwa z Oliwek Monini Gran Fruttato),
  • posiekane listki kolendry,
  • koper włoski (fenkuł) do przygotowania sałatki,
  • koperek (do dekoracji),
  • Glassa Balsamiczna Monini Glaze (do dekoracji),
  • Oliwa Smakowa Monini Garlic & Chili (do sałatki z kopru włoskiego),
  • liść laurowy, pistacje, cynamon, sól i pieprz,
  • 4 słoiki 0,5 litrowe (najlepiej weki, jednak słoiki typu twist-off też będą dobre).



Sposób przygotowania:

  • Na patelni z niewielką ilością Oleju z Pestek Winogron Monini krótko podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, wlej ocet z czerwonego wina Monini Aceto Rosso. Dodaj liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Odstaw i usuń liść laurowy.
  • Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Posyp cukrem i cynamonem, polej sokiem z pomarańczy. Odstaw na około 10 minut. Przełóż do rondla i gotuj kilka minut.
  • Łososia pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, kolendrą i oliwą extra vergine – Monini Delicato albo Monini Gran Fruttato.
  • Przełóż do słoików: pierwsza warstwa – czerwona cebula; druga – łosoś; trzecia – pomarańcze + pistacje. Zamknij hermetycznie. Gotuj w piecu w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 4 minuty. Schłódź w zimnej wodzie. Możliwe jest także ugotowanie słoików w wodzie.
  • Dopełnieniem akcentów kuchni włoskiej będzie sałatka z kopru włoskiego (fenkuł) skropionego Oliwą Smakową Monini Garlic & Chili. Proponujemy również grzanki z pszennego chleba. Najbardziej apetyczne będą niemal przeźroczyste, chrupiące płatki pieczywa.


Uwagi:
Można podać marynowany imbir zamiast sałatki z kopru włoskiego lub kiełki z buraków.

Zadbajmy o deser
Niezbędnym elementem świątecznego stołu są smakowite dodatki – sałatki oraz ciasta. Nie sposób odmówić sobie takich pyszności, jednak nawet w świątecznym czasie powinniśmy zwracać uwagę na to, ile jemy i jak przyrządzamy ulubione przysmaki. Przyrządzając sałatki, warto pamiętać o jogurcie, który skutecznie zastąpić może śmietanę i majonez, tradycyjnie do nich dodawane. Lekki jogurt to białko, wapń, witaminy i bakterie korzystnie wpływające na florę jelitową. Tym, którzy chętnie sięgają po nowości, polecamy do sałatek oliwy z oliwek Monini. Wśród nich można znaleźć nie tylko najwyższej jakości klasyczne oliwy typu extra vergine, lecz także różne jej wersje smakowe, na przykład z białą truflą, czosnkiem i chili, bazylią, cytryną, czterema pieprzami, a także o smaku pesto. Doskonale doprawiają i podkreślają smak przygotowywanych potraw. Jeśli na świąteczny stół przygotowujemy sałatki z makaronem, warto doprawić je tradycyjnym sosem pesto alla genovese Monini lub sosem pesto z pomidorów. Taki dodatek nie tylko wzbogaci sałatkę ale i pozwoli na wypróbowanie nowych smaków.

Sekret przypraw
Nieodłącznym składnikiem wszystkich świątecznych dań są przyprawy. Sól, której lepiej nie dodawać w nadmiernych ilościach, warto zastąpić o wiele zdrowszymi ziołami. Smak ryb doskonale podkreśli kolendra, rozmaryn i bazylia, sałatek natomiast – czosnek, pieprz, papryka czy tymianek.  Doskonałym uzupełnieniem przypraw będzie wykorzystanie w kuchni oliwy z oliwek, czy to klasyczniej czy smakowej, która np. doskonale przyprawia i zaciąga gęste zupy, dodając im wyjątkowego charakteru. Sosy pesto również mogą pełnić rolę tzw. kropki nad i w daniu. Zaserwowane jako farsz do mięsa lub dekoracja półmiska z wędlinami, dostarczą biesiadnikom mnóstwo niezwykłych wrażeń i to zarówno estetycznych jak i smakowych.

Okazja do zmiany
Święta Bożego Narodzenia to dobra okazja, by zaskoczyć najbliższych nowymi rozwiązaniami i zachęcić ich do wprowadzenia w życie zdrowych nawyków żywieniowych. Nieocenionym i wciąż niedocenianym źródłem dobroczynnych związków jest oliwa extra vergine we wszystkich jej wersjach smakowych proponowanych przez firmę Monini. W bogatej ofercie Monini znajdziemy oliwę Classico, najpopularniejszą we Włoszech, a także łagodną Delicato, owocową GranFruttato, ekologiczną Bios czy oliwy smakowe. Warto włączyć ten przysmak i do świątecznego,  i do codziennego jadłospisu, odkrywając sekret dobrego zdrowia i doskonałego nastroju mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.



Facebook
 

COUNT:31