Składniki:
pieczywo na grzanki - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
pomidorów - 6 sztuk
posiekana natka pietruszki - 1 sztuka
tuńczyk z puszki w zalewie własnej - 200 gramów
sok z połowy cytryny - 1 sztuka
szalotki - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 80 mililitrów
Przyprawa w mini kostkach Bazylia Knorr - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w cienkie plastry i podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki.
Posiekaj czosnek, a szalotkę pokrój w kostkę.
Do pomidorów dodaj czosnek, zioła, Przyprawę w mini kostkach Knorr oraz szalotkę.
Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Całość dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od razu podawaj.