W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem i bazylią

Opublikowano: 2011-08-08
Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem i bazylią
Lekki przysmak z włoskim akcentem sprawdzi się jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi.

Składniki:

pieczywo na grzanki - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
pomidorów - 6 sztuk
posiekana natka pietruszki - 1 sztuka
tuńczyk z puszki w zalewie własnej - 200 gramów
sok z połowy cytryny - 1 sztuka
szalotki - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 80 mililitrów
Przyprawa w mini kostkach Bazylia Knorr - 2 sztuki


Sposób przygotowania:

Pieczywo pokrój w cienkie plastry i podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki.
Posiekaj czosnek, a szalotkę pokrój w kostkę.
Do pomidorów dodaj czosnek, zioła, Przyprawę w mini kostkach Knorr oraz szalotkę.
Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Całość dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od razu podawaj.



Facebook
 

COUNT:31