W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Bułki Grzybuszki

Opublikowano: 2012-06-22
Przepis na bułki z grzybami.
Kolejna wariacja na temat pizzowego ciasta, tym razem w połączeniu z pysznymi, suszonymi grzybami.

Składniki:

  • Mąka tortowa – 3-4 szklanki
  • Ciepła, ale nie gorąca woda (opcjonalnie mleko) – szklanka
  • Drożdże – żywe 1/3 kostki lub suszone 1 ½ łyżeczki
  • Sól i cukier – po łyżeczce
  • Olej – 2 łyżki
  • *Można dodać jajko, chociaż ja nigdy nie dodaję
  • Suszone grzyby


Wykonanie:
Tym razem zaczynamy od grzybów. Solimy wodę i gotujemy je przez kilka godzin, by nie bolały nas później brzuchy. Ciasto na pizzę wykonujemy podobnie, jak w przypadku Pizzowych Hot-Dogów i Serowych Miśków: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, jeśli się na nie zdecydujemy. W małym rondelku podgrzewamy wodę lub mleko i kiedy się zagrzeje, wrzucamy drożdże i mieszamy. Kiedy uzyskamy szarą papkę, wlewamy ją do miski z mąką. Dodajemy olej, sól, cukier i przyprawy (np. bazylię lub oregano), jeśli chcemy czuć je w cieście. Całość ugniatamy rękami i kiedy wyjdzie jednolita, gładka masa, dzielimy ją na małe kulki. Odstawiamy na 30 minut, żeby podrosły. Z kulek znowu robimy placuszki, które wypełniamy odcedzonymi grzybami (tylko dobrze odcedźcie, żeby nie zalały ciasta!). Pieczemy około 15 minut i gotowe. Najlepsze w połączeniu z czerwonym barszczem. Można dorobić także sos grzybowy i polewać je tak, jak pizzę ketchupem. Grzybowe niebo w gębie.


Olga Kublik
(redakcja@kobieta20.pl)



Facebook
 

COUNT:32