Burgery drobiowe fit z botwinką

Opublikowano: 2018-06-28
Przepis na grillowane burgery z mielonego drobiu z otrębami owsianymi i nasionami sezamu oraz świeżą botwiną.

Składniki (6-8 porcji)

1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
5 ząbków czosnku• 1 duża czerwona cebula
2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
2 łyżki otrąb owsianych• nasiona sezamu• sól, pieprz

Dodatki:

ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
bułki (np. na żytnim zakwasie)
sałata
zielone ogórki
czerwona cebula
koperek
ocet balsamiczny (2 łyżki)
miód (1 łyżka)
olej
dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki

Sposób przygotowania:
1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu. 
6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.

ip
fot. Kotlin



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:29