Chcesz jeść lekko i być FIT?

Opublikowano: 2017-07-10
Chcesz jeść lekko i być FIT? Zaprzyjaźnij się z kefirem!
O niezwykłych właściwościach kefiru napisano już chyba wszystko. Uznawany jest on za idealny napój na upalne dni oraz najlepszy dodatek do koktajli.

Jest niskokaloryczny, lekki i co najważniejszeposiada mnóstwo składników odżywczych i probiotyków, korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia.  Ale czy wiesz, że możesz nim zastąpić inne, znacznie bardziej kaloryczne produkty? Podpowiadamy, w jakich daniach kefir sprawdzi się najlepiej.

Kefir – lekkie źródło zdrowia i urody
Kefir gości w naszych domach od pokoleń. Ten mleczny napój otrzymywany jest poprzez dodanie do mleka specjalnych granulek, składających się z kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Dzięki granulkom mleko fermentuje i tworzy napój o lekko kwaśnym i delikatnym smaku. Kefir jest jednym najmniej kalorycznych produktów mlecznych – 100 g kefiru to tylko ok. 50-60 kalorii i prawie 4 gramy białka! Ilość tłuszczu w kefirze wacha się od 0% do 7% w zależności od zastosowanego mleka.Co ciekawe 200 g kefiru pokrywa 20% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i fosfor. Ponadto ten sfermentowany napój ma niezwykłe właściwości antybakteryjne. Znajdziemy w nim prawie 30 rodzajów mikroorganizmów, które są źródłami probiotyków. Tym samym wspiera organizm w walce z licznymi infekcjami i bakteriami, w tym z salmonellą czy E. coli.

Nie tolerujesz laktozy? Wybierz kefir, który jej nie zawiera!
Nie tolerujesz laktozy i masz obawy przed spożyciem jakiegokolwiek produktu mlecznego? Nie musisz rezygnować z kefiru! Teraz możesz go nabyć także w wersji bez laktozy! Od niedawna w sklepowych lodówkach można znaleźć Kefir naturalny bez laktozy od Bakomy. Jest on zdrowym, mlecznym napojem orzeźwiającym. Mleko w nim zawarte zostało pozbawione uczulającego składnika. W Kefirze bez laktozy znajdują się także żywe kultury bakterii L.acidophilus i Bifidobacterium. Wspierają one pracę naszych jelit i wpływają pozytywnie na ich mikroflorę.

Przepisy na letnie potrawy z wykorzystaniem kefiru
Dzięki swoim niezwykłym właściwością i niskiej kaloryczności kefir jest produktem przyjaznym dla naszego zdrowia i sylwetki! Jest on polecany szczególnie osobom odchudzającym się oraz tym, które chcą się zdrowo i wartościowo odżywiać! Z powodzeniem możemy go używać jako zastępnik dla śmietany i zdrową bazę do sosów!  Szczególnie sprawdzi się on w potrawach o lekko kwaskowatym smaku. Możemy go wykorzystać zarówno do dań głównych, jak i do deserów.

Poznajcie nasze inspiracje na lekkie potrawy z wykorzystaniem kefiru!

Kefirowe racuchy
(Przepis na ok. 10 racuchów, czas przygotowania ok. 15 minut)
Składniki:

  • 2 jabłka
  • 400 g kefiru naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 2 szklanki mąki jaglanej lub kokosowej
  • szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy środek i kroimy w plasterki. Kefir mieszamy wraz z jajkiem, miodem, olejem,  solą i skórką startą z cytryny. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z imbirem i sodą. Do powstałej masy dodajemy pokrojone jabłka. Racuchy smażymy na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem kokosowym (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Orzeźwiający  chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
(Przepis na ok. 3-4 porcje, czas przygotowania ok. 15 minut oraz 1 h chłodzenia w lodówce)
Chłodnik to idealna propozycja na upalne dni. Chłodnik ogórkowy jest niskokaloryczny i łatwy do przyrządzenia.
Składniki:

  • 500 g kefiru naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 500g  gęstego Jogurtu naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Do wysokiego naczynia wlewamy kefir i jogurt naturalny. Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce, koperek i szczypiorek cienko siekamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy chłodnik schładzamy (m.in. 1 h w lodówce). Polecamy podawać go z gotowanym jajkiem i świeżym koperkiem! Doskonale smakuje także z młodymi ziemniakami, a osoby odchudzające się mogą dodać do niego makaron ryżowy.

Energetyczny koktajl dla aktywnych
Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy uprawiają sport i szukają propozycji na potreningowe doładowanie.
(przepis na 1 porcję)

  • 1 średni banan
  • ¼ średniego Ananasa
  • 200 ml kefiru naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 1 lub 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej bez soli)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Opcjonalnie: szczypta cynamonu


Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Koktajl warto wcześniej schłodzić.

Fot. Bakoma
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat