W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Chlebaki do każdej kuchni

Opublikowano: 2015-04-29
Funkcjonalne chlebaki Galicja.
Wśród wszystkich składników naszego pożywienia chleb ma chyba najbogatszą symbolikę.

W zależności od kręgu kulturowego kojarzy się nam albo z codziennością, podstawą materialnego bytu, albo z największą świętością. Zawsze był otaczany szacunkiem, traktowany ze szczególnym pietyzmem.

W dzisiejszych czasach, nawet gdy sacrum nie ma już tak dominującego wpływu na nasze codzienne życie, do chleba niezmiennie przywiązujemy dużą wagę. Dostarcza nam sporej dawki energii, jest także źródłem wielu składników odżywczych. Dbamy o jakość pożywienia, zarówno w procesie jego wyrobu jak i przechowywania. Coraz częściej sami pieczemy chleb w domu, czerpiąc z tego ogromną satysfakcję. Taki bochenek jest bardzo smaczny. Lubimy, gdy jest świeży, chrupki i pachnący, choć lekarze twierdzą, że nie jest on dla nas zdrowy – nasz organizm lepiej trawi pieczywo kilkudniowe. Dokładamy, więc starań aby jak najdłużej zachować jego świeżość. Najszybciej utraci ją pszenny, drożdżowy, zaś najdłużej zachowa upieczony na zakwasie bochenek z mąki żytniej. Jeśli jednym z jego składników będą otręby, to będzie jeszcze dłużej świeży. Niezmiernie ważne jest też przechowywanie w odpowiednich warunkach – w suchym miejscu, niepoddawanym bezpośredniemu nasłonecznieniu, w temperaturze pokojowej, tj. ok. 200 C.  Ogromne znaczenie mają też pojemniki, w których trzymamy chleb. W domu zwykle są to chlebaki. Odpowiednio dobrane i dobrze wykonane, mogą być nie tylko praktycznym, ale i ozdobnym elementem w naszej kuchni.

W ofercie Galicji znajdziemy szeroki asortyment chlebaków, w tym dwa z najnowszej kolekcji DECO w uniwersalnym stylu, pasującym do każdej kuchni, zarówno nowoczesnej jak i klasycznej. Są to metalowe pojemniki, z przesuwaną łukowo, wypukłą pokrywą. Ich konstrukcja pozwala na wygodne stosowanie i maksymalne wykorzystanie miejsca do przechowywania. Występują w dwu rozmiarach: mniejszym 35x24x15cm i większym 43x27x18cm. Są solidnie wykonane, a przy tym lekkie i wytrzymałe.

Aby zapobiec wysychaniu pieczywa, przed włożeniem do chlebaka dobrze umieścić je w torebce papierowej lub lnianym woreczku, można też położyć na dno lnianą ściereczkę lub papier śniadaniowy. Trwałość chleba jest związana z jego wilgotnością, dlatego niektórzy dla przedłużenia żywotności pieczywa polecają stosowanie różnych dodatkowych sposobów, na przykład włożenie do pojemnika przekrojonej połówki jabłka lub ziemniaka. Wchłaniają one nadmiar wilgoci i dzięki temu chleb szybko nie pleśnieje. Istotne jest też utrzymanie chlebaka w czystości – trzeba go często wietrzyć i myć. Pod tym względem wyroby Galicji doskonale zdają egzamin, wystarczy je czyścić wilgotną ściereczką i następnie pamiętać o wytarciu ich do sucha.

Trudno zachować jednolitość barw w kuchennym wnętrzu, nawet jeśli starannie dobieramy dodatki. Już same produkty sprawiają, że zawsze jest w nim kolorowo. Chlebaki DEKO oferowane przez Galicję mają estetyczny, kremowy odcień, który dobrze sprawdzi się w każdym zestawieniu kolorystycznym. Ruchoma pokrywa ozdobiona jest nadrukiem z obrazem smakowitego pieczywa i kłosów pszenicy. Pojemniki te z pewnością spodobają się tym, którzy lubią nie tylko apetyczne jedzenie, ale też ład i ponadczasowe wzornictwo we wnętrzu.


Galicja dla Twojego Domu
http://www.galicja.debica.pl/
http://sklepgalicja.pl/





Facebook
 

COUNT:31