W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ciasteczka cytrynowe Limmi

Opublikowano: 2012-04-20
Przepis na Ciasteczka cytrynowe Limmi
Brakuje Ci pomysłu na proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne ciasteczka? Nic straconego! Mamy dla Ciebie przepis, który nie może się nie udać.

Czasem ochota na małe słodkie co nieco zaskakuje nas w najmniej oczekiwanym momencie. Warto wówczas sięgnąć po kruche, lekko kwaskowate ciasteczka cytrynowe Limmi. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak w 100% wynagradza piętnastominutowy okres oczekiwania, gdy zniewalający zapach z piekarnika roznosi się po całym mieszkaniu. Podstawą tego przepisu jest sok Limmi, wyciśnięty z najlepszych cytryn, który przywołują na myśl obraz skąpanej w gorącym słońcu Sycylii. Dzięki praktycznemu opakowaniu Limmi możemy cieszyć się świeżym sokiem z cytrusów nawet przez 9 miesięcy, dlatego w każdej chwili, gdy tylko najdzie nas ochota, możemy wyczarować także proponowane przez nas ciasteczka.

Potrzebować będziemy:

  • 400g mąki;
  • 240g cukru;
  • 200g masła;
  • 1 całe jajko;
  • 2 żółtka;
  • 12 łyżeczek soku z cytryn Limmi;
  • szczypta soli;
  • można dodać także kandyzowaną skórkę cytrynową.



Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stopniowo mieszając aż utworzą jednolitą masę. Następnie formułujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, by następnie za pomocą foremki (lub np. szklanki) wycinać okrągłe ciasteczka. Wycięte ciasteczka kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 min.

SMACZNEGO!



Facebook
 

COUNT:32