Ciasto cynamonowe z nutellą
Opublikowano: 2013-11-17
Przepis na ciasto cynamonowe z nutellą.
Składniki:
- 175 g masła, w temperaturze pokojowej
- 175 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki nutelli
- 50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyjąć z lodówki, aby dostosowały się do temperatury pokojowej.
- Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia należy dwukrotnie przesiać przez drobne sito i odłożyć.
- Utrzeć masło z cukrem na jasną, aksamitną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
- Dodawać po trochu odłożone suche składniki, na zmianę z mlekiem.
- Mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Tortownicę (20cm średnicy) wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką.
- 3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Na tę powierzchnię nanieść w postaci małych kleksów nutellę.
- Przykryć pozostałą częścią ciasta.
- Wymieszać górną warstwę ciasta ostrym zakończeniem noża, po czym wygładzić.
- Na górę wysypać orzechy laskowe.
- Piec około 50 - 70 minut w temperaturze 170ºC, aż patyczek będzie suchy.
Smacznego!
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)
Fot. sxc.hu