W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ciasto cynamonowe z nutellą

Opublikowano: 2013-11-17
Przepis na ciasto cynamonowe z nutellą.
Przepis na ciasto cynamonowe z nutellą.

Składniki:

  • 175 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki nutelli
  • 50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyjąć z lodówki, aby dostosowały się do temperatury pokojowej.
  2. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia należy dwukrotnie przesiać przez drobne sito i odłożyć.
  3. Utrzeć masło z cukrem na jasną, aksamitną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
  4. Dodawać po trochu odłożone suche składniki, na zmianę z mlekiem.
  5. Mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
  6. Tortownicę (20cm średnicy) wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką.
  7. 3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Na tę powierzchnię nanieść w postaci małych kleksów nutellę.
  8. Przykryć pozostałą częścią ciasta.
  9. Wymieszać górną warstwę ciasta ostrym zakończeniem noża, po czym wygładzić.
  10. Na górę wysypać orzechy laskowe.
  11. Piec około 50 - 70 minut w temperaturze 170ºC, aż patyczek będzie suchy.

Smacznego!

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:32