W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ciasto owocowe na letnie dni

Opublikowano: 2013-08-28
Przepis na ciasto owocowe.
Przepis na ciasto owocowe.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 600 g owoców jagodowych (malin, jagód, porzeczek)
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta


Przygotowanie
:
Owoce płuczemy, osączamy i suszymy na papierowym ręczniku. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy wodę i olej (oliwę) i ubijamy całość. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypujemy do ubitych jajek z cukrem, wodą i olejem. Średnią blachę smarujemy tłuszczem (można ją dodatkowo wysypać bułka tartą), a następnie wylewamy do niej ciasto.  Jeśli owoce są bardzo soczyste ciasto dobrze jest lekko oprószyć bułką tartą, a następnie ułożyć na nim owoce. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze190 stopni Celsjusza. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie „odchodzić” od ścianek blaszki. Gotowy wypiek ozdabiamy cukrem pudrem.
Smacznego!

Fot. sxc.hu
IP



Facebook
 

COUNT:31