Co kryją w sobie dania w proszku?

Opublikowano: 2016-04-03
Szkodliwe dania z proszku!
Niestety coraz więcej produktów spożywczych w swoim składzie zawierają szkodliwe substancje chemiczne.

Dania typu instant znacznie ułatwiają nam życie i oszczędzają mnóstwa czasu. Jednak coś za coś: zabierają nam zdrowie, a niekiedy i nawet życie. Wszelakie buliony, kostki rosołowe czy liczne przyprawy nie mają nic wspólnego z prawdziwymi, naturalnymi wywarami. Oto, co tak naprawdę zawierają w swoim składzie:

  • Sól w dużych ilościach,
  • sztuczne barwniki,
  • aromaty,
  • konserwanty,
  • substancje przeciwzbrylające i polepszające smak,
  • tłuszcze trans (skuteczniej od masła czy słoniny zatykają tętnice!).


Zanim sięgniesz po kolejne danie instant, licząc, że zaoszczędzisz czas na przygotowaniu pełnowartościowego posiłku, zastanów się dwa razy, czy warto.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat