W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Co to jest Aspartam?

Opublikowano: 2014-04-02
Czym jest aspartam.
Aspartam jest związkiem należącym do grupy estrów peptydowych. Na produktach spożywczych oznaczany jest pod nazwą E951.

Stosowany jest w wielu produktach spożywczych w postaci słodzika, czyli środka sztucznie słodzącego. Można go znaleźć przede wszystkim w napojach niskokalorycznych, gumach do żucia, a także w kilku tysiącach produktów spożywczych i środków farmakologicznych. Odkryty został w 1965 roku przez J.M. Schlattera. Produkcję na wielką skalę rozpoczęto jednak dopiero 1981 roku.

O szkodliwości tego związku na organizm człowieka zaczęło być głośno w 1991 roku kiedy to, Nancy Markle, przeciwniczka sztucznych słodzików, starała się udowodnić nieprawdziwe informacje, że związek ten powoduje groźne choroby, np. stwardnienie rozsiane. Szybko jednak obalono ten mit udowadniając naukowo, że aspartam jest środkiem bezpiecznym. W licznych badaniach brały udział zarówno dorosłe osoby jak i dzieci, także osoby dotknięte wadami genetycznymi, ludzie otyli czy kobiety karmiące piersią. Żadna z tych grup, nie doznała jednak żadnego uszczerbku na zdrowiu. Badania na szczurach prowadzone w 2005 roku również nie wykryły zależności pomiędzy podawaniem zwierzętom tego związku, a ich zachorowalnością na choroby nowotworowe. Ponad sto organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności uznało ten związek za bezpieczny, podkreślając, że nie ma żadnych dowodów na stosowanie go z zachorowalnością na raka. Ponadto organizacja EFSA, czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Żywności opublikował obszerny artykuł, z którego wynika, że w dawkach nie przekraczających 40mg/kg masy ciała związek ten jest nieszkodliwy. Bezpiecznie mogą go stosować zarówno dorośli jak i dzieci, osoby cierpiące na cukrzycę, kobiety ciężarne oraz karmiące piersią. Osoby dotknięte fenyloketonurią, muszą kontrolować spożycie fenyloalaniny, której źródłem jest także ten środek spożywczy, jednakże wszystkie produkty nim słodzone zawierają taką informację, by każdy miał możliwość podjąć właściwą decyzję.

Aspartam jest niskokaloryczny, słodszy jest od cukru aż 200 razy, dzięki czemu, z powodzeniem mogą go stosować osoby dotknięte problemem nadwagi i otyłości. Sprzyja obniżeniu poziomu glukozy w krwi, dlatego, polecany jest osobom ciepiącym na cukrzycę typu 2, oraz nietolerancję glukozy. W odróżnieniu od cukru nie powoduje próchnicy ani żadnych ubytków na zębach, co jest dobrą wiadomością dla osób kochających łakocie.

Autor zewnętrzny
Fot. Glamour



Facebook
 

COUNT:31