Czekoladowa babka wielkanocna

Opublikowano: 2021-04-01
Świąteczne wypieki z E.Wedel. Odkryj przepis na czekoladową babkę wielkanocną.
W tym roku E.Wedel świętuję słodki jubileusz – 170. urodziny. Z tej okazji, marka przygotowała wyjątkowe przepisy na czekoladowe desery inspirowane książką kulinarną z lat 30. ubiegłego wieku - E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”.

Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu  i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.

Dwukolorowa babka z polewą kakaową

SKŁADNIKI

  • 250 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 ml mleka

Produkty E.Wedel:

  • 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
  • 50 g Czekolady Białej
  • 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%

Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżki wrzącej wody

Produkty E.Wedel:

  • 40 g Kakao Ciemnego z Ghany

PRZYGOTWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
  3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
  4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
  6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
  7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
  8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
  9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
  10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

Warto wiedzieć!
Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.

Fot. E.Wedel
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat