Czekoladowe niebo

Opublikowano: 2018-03-27
Jeśli obie lubicie kawę i coś słodkiego, możecie połączyć to w jednej szklance.

Wystarczy zrobić kawę czekoladową – niekoniecznie taką gotową, pełną niezdrowych dodatków, tylko wykonaną samodzielnie. Przepis na kawę czekoladową jest bardzo prosty: wystarczy zaparzyć kawę, następnie nalać ją do rondelka i dorzucić gorzką czekoladę. Gdy ta się rozpuści, kawę nalewamy z powrotem do szklanek, najlepiej wysokich, podkreślający wygląd kawy. Na dno szklanki bez wlaniem napoju możemy dolać nieco alkoholu, jeśli akurat nigdzie nie wybieramy się autem. Górę z kolei możemy dowolnie ozdobić, np. spienionym, ciepłym mlekiem czy nawet bitą śmietaną z wiórkami czekoladowymi i kokosowymi. Pyszna kawa gotowa!

Zastrzyk energii
Jeśli umawiacie się z przyjaciółką na wspólne śniadanie i chcecie dodać sobie energii, świetnie sprawdzi się bulletproof coffee – o ile nie obawiacie się większych ilości tłuszczu. Kawa ta zapewnia energię praktycznie na cały dzień i pozwala rozpocząć go z jasnym umysłem. Do jej przygotowania potrzebujemy zaparzonej, prawdziwej kawy, łyżki oleju kokosowego oraz masła. Wszystkie składniki mieszamy np. w blenderze do jednolitej masy i przelewamy do filiżanek.

Dla wege-przyjaciółek
Kawa bez dodatków odzwierzęcych? Tak, to możliwe – i jeszcze pyszne! Wystarczy świeżo parzona kawa, którą uzupełnimy mieszanką mleka roślinnego wymieszanego na jednolitą masę z masłem orzechowym, wanilią oraz cynamonem. Całość jest niezwykle aromatyczna, świetna w formie deseru czy dodatku do niego. Dobrze sprawdzi się zarówno po pracy, jak i w formie zastrzyku energii przed wymagającymi zadaniami, np. szkoleniem czy treningiem.

Lekkie latte
Latte jest czymś, co wszędzie ma swoje fanki. Jako jedna z niewielu wymaga najpierw przygotowania składników. Tłuste mleko mieszamy z niewielką ilością kakako, a drugą część spieniamy. Nalewamy do wysokiej szklanki najpierw pierwszą mieszankę, a potem spienione mleko, zostawiając nieco do udekorowania kawy. Do szklanki subtelnie wlewamy espresso, a górę kawy ozdabiamy spienionym mlekiem i dodatkami – przepisy n kawę dopuszczają tu wszystko, co nam smakuje.

Kawa po irlandzku
Na koniec zostawiamy coś, co sprawdzi się na wspólne popołudnie połączone z piżama party. Nieco whisky w irlandzkim stylu wlewamy do szklanki, dodajemy skarmelizowany po opaleniu z whisky cukier, a następnie wlewamy kawę. Całość możemy ozdobić stosownie do smaku i chęci.

Więcej przepisów na pyszne kawy znajdziecie na https://www.konesso.pl/Przepisy-na-kawe-bloglist-pol-5.html.

Autor zewnętrzny

fot. konesso.pl



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:31