Wystarczy zrobić kawę czekoladową – niekoniecznie taką gotową, pełną niezdrowych dodatków, tylko wykonaną samodzielnie. Przepis na kawę czekoladową jest bardzo prosty: wystarczy zaparzyć kawę, następnie nalać ją do rondelka i dorzucić gorzką czekoladę. Gdy ta się rozpuści, kawę nalewamy z powrotem do szklanek, najlepiej wysokich, podkreślający wygląd kawy. Na dno szklanki bez wlaniem napoju możemy dolać nieco alkoholu, jeśli akurat nigdzie nie wybieramy się autem. Górę z kolei możemy dowolnie ozdobić, np. spienionym, ciepłym mlekiem czy nawet bitą śmietaną z wiórkami czekoladowymi i kokosowymi. Pyszna kawa gotowa!
Zastrzyk energii
Jeśli umawiacie się z przyjaciółką na wspólne śniadanie i chcecie dodać sobie energii, świetnie sprawdzi się bulletproof coffee – o ile nie obawiacie się większych ilości tłuszczu. Kawa ta zapewnia energię praktycznie na cały dzień i pozwala rozpocząć go z jasnym umysłem. Do jej przygotowania potrzebujemy zaparzonej, prawdziwej kawy, łyżki oleju kokosowego oraz masła. Wszystkie składniki mieszamy np. w blenderze do jednolitej masy i przelewamy do filiżanek.
Dla wege-przyjaciółek
Kawa bez dodatków odzwierzęcych? Tak, to możliwe – i jeszcze pyszne! Wystarczy świeżo parzona kawa, którą uzupełnimy mieszanką mleka roślinnego wymieszanego na jednolitą masę z masłem orzechowym, wanilią oraz cynamonem. Całość jest niezwykle aromatyczna, świetna w formie deseru czy dodatku do niego. Dobrze sprawdzi się zarówno po pracy, jak i w formie zastrzyku energii przed wymagającymi zadaniami, np. szkoleniem czy treningiem.
Lekkie latte
Latte jest czymś, co wszędzie ma swoje fanki. Jako jedna z niewielu wymaga najpierw przygotowania składników. Tłuste mleko mieszamy z niewielką ilością kakako, a drugą część spieniamy. Nalewamy do wysokiej szklanki najpierw pierwszą mieszankę, a potem spienione mleko, zostawiając nieco do udekorowania kawy. Do szklanki subtelnie wlewamy espresso, a górę kawy ozdabiamy spienionym mlekiem i dodatkami – przepisy n kawę dopuszczają tu wszystko, co nam smakuje.
Kawa po irlandzku
Na koniec zostawiamy coś, co sprawdzi się na wspólne popołudnie połączone z piżama party. Nieco whisky w irlandzkim stylu wlewamy do szklanki, dodajemy skarmelizowany po opaleniu z whisky cukier, a następnie wlewamy kawę. Całość możemy ozdobić stosownie do smaku i chęci.
Więcej przepisów na pyszne kawy znajdziecie na https://www.konesso.pl/Przepisy-na-kawe-bloglist-pol-5.html.
Autor zewnętrzny
fot. konesso.pl