W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Czy wiesz, co kryje w sobie marchewka?

Opublikowano: 2017-05-15
Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych.

Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal.

BETA-KAROTEN (PROWITAMINA A) w organizmie przekształca się w WITAMINĘ A, która:
•    wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku;
•    pomaga zachować zdrową skórę;
•    pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
•    przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

ip/ DR KATARZYNA STOŚ, PROF. NADZW. INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

fot. fotolia/Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)



Facebook
Reklama
 

COUNT:33