Czym charakteryzują się produkty „bio”?

Opublikowano: 2016-09-19
Zdrowe produkty spożywcze bio!
Mianem produktów „bio” określane są te artykuły, do których produkcji użyto co najmniej 95% naturalnych składników.

Za ich spożywaniem przemawiają zdecydowanie lepszy smak i aromat, pochodzenie z ekologicznych upraw lub hodowli, a także potwierdzona licznymi badaniami wysoka wartość odżywcza.

Rynek „eko” w Polsce co roku odnotowuje około dwudziestoprocentowy wzrost. Szacuje się, że jego wartość wynosi około 700 mln zł. Tak dynamiczny rozwój jest podyktowany rosnącym zainteresowaniem konsumentów i świadomością, że zdrowe żywienie ma znaczący wpływ na stan naszego zdrowia.

Dlaczego kupujemy produkty ekologiczne?
Polacy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne. Według publikacji „Oznakowanie żywności ekologicznej” dla 43% konsumentów najważniejszym argumentem decydującym o wyborze artykułów „bio” jest ich dobroczynny wpływ na zdrowie. 30% respondentów zwraca uwagę na kwestię ochrony środowiska naturalnego, a dla 27% istotnym elementem są walory smakowe.

Produkty ekologiczne mają zwykle więcej wartości odżywczych niż ich odpowiedniki wytworzone konwencjonalnymi metodami. Rzeczywiście, w pieczywie i artykułach zbożowych znajduje się więcej węglowodanów, białka i witaminy B. Mięso pochodzące z hodowli organicznych charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu i wody oraz większym udziałem wartości odżywczych. Warzywa i owoce są bogatsze w mikro- i makroelementy, a niższa zawartość wody w zdecydowany sposób podnosi ich walory smakowe. Mleko i przetwory mleczne są zasobniejsze w białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Podobnie jajka od kur z wolnego wybiegu mają więcej kwasów tłuszczowych, a także witamin A i E.

Zdrowo, smacznie i bezpiecznie
Procesy produkcyjne artykułów ekologicznych oraz konwencjonalnych wyraźne się różnią. Pierwsze wykorzystują niemal wyłącznie składniki naturalne pozyskane z upraw wolnych od nawozów sztucznych. Przykładem może tu być Bakoma Jogurt Bio, który powstaje w wyniku działania żywych kultur bakterii, dzięki czemu uzyskuje jednolitą, zwartą konsystencję i naturalny smak. Ponadto do tego typu produktów trafiają naturalne składniki smakowe w postaci owoców z upraw organicznych.

Do tradycyjnej żywności natomiast często dodaje się konserwanty, stabilizatory, aromaty i inne sztuczne składniki mające wzmocnić smak i aromat. W jej składzie możemy znaleźć zagęstniki nadające chemiczny posmak, a zamiast owoców często sztuczne aromaty.

Warto również zwrócić uwagę, że produkty „bio” z racji prostego składu są lepiej przyswajane przez organizm. Ma to szczególne znaczenie dla osób z nietolerancją pokarmową, które często wykazują reakcje alergiczne na wszelkiego rodzaju dodatki chemiczne w artykułach spożywczych.

Po czym poznamy żywność ekologiczną?
Producenci, którzy chcą wprowadzić do sprzedaży artykuły „bio”, muszą wykazać zgodność procesów produkcyjnych z przepisami krajowymi i unijnymi. Najważniejszym aktem regulującym produkcję organiczną jest Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Podmiot, których chce uzyskać certyfikat, jest poddawany kontroli sprawdzającej, czy artykuł został wytworzony z czystych ekologicznie składników, nie zawiera substancji konserwujących, śladowych ilości nawozów oraz produktów zmodyfikowanych genetycznie. Jednocześnie proces produkcyjny musi przebiegać z uwzględnieniem zasady zrównoważonego rozwoju, czyli w trosce o środowisko naturalne.

Przedsiębiorstwo, które uzyskało pozytywną opinię jednej z dziesięciu jednostek certyfikujących, może na swoich produktach umieścić unijne logo rolnictwa ekologicznego. Jest nim biały liść złożony z 12 gwiazdek na jasnozielonym tle. Takie oznakowanie daje konsumentowi gwarancję, że produkt powstał z najwyższej jakości składników, jest wolny od zbędnych substancji chemicznych, ulepszaczy czy konserwantów.

Produkty „bio” mają tę przewagę nad tradycyjnymi, że sprzyjają zdrowemu stylowi życia, są smaczniejsze i zawierają naturalne elementy. Co ważne, mają też więcej cennych składników odżywczych, a tym samym stanowią ważny element optymalnej diety. Z każdym rokiem rośnie zainteresowanie tego typu artykułami, dlatego warto wpisać się w najnowsze trendy i zacząć zwracać większą uwagę na jakość kupowanej żywności.

Fot. Shutterstock
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat