Czym różni się koncentrat pomidorowy od przecieru?

Opublikowano: 2018-09-04
Koncentrat pomidorowy a przecier - czym sie różnią.
Liczba dostępnych na polskim rynku różnych rodzajów przetworów z pomidorów w ostatnich latach znacznie wzrosła.

Oprócz produktów znanych od lat, takich jak koncentrat i przecier pomidorowy, pojawiły się też nowości: passata pomidorowa czy esencja z pomidorów. Okazuje się jednak, że większość z nas nie jest w stanie określić, na czym polega różnica między koncentratem a przecierem, co dopiero mówić o pomidorowych nowościach na polskim rynku... Zacznijmy więc powoli i od początku. Jakie są różnice między koncentratem pomidorowym a przecierem? Za przykłady posłużą nam koncentrat i przecier pomidorowy Pudliszki

Przecier pomidorowy a koncentrat

Na pierwszy rzut oka przecier i koncentrat pomidorowy bez wątpienia różnią się od siebie konsystencją i odcieniem czerwieni, jaki prezentują. Wyraźna różnica pojawia się także w smaku – koncentrat jest dużo bardziej intensywny, mocno pomidorowy, bardziej kwaskowaty od przecieru. Dlaczego tak się dzieje?

W największym skrócie można by to wyjaśnić następująco – świeży pomidor składa się w 5% z, nazwijmy to, „pomidorowej esencji”, a w 95% z wody. Przygotowując przecier pomidorowy, nie zmieniamy tych proporcji, a jedynie formę, w jakiej pomidor występuje. Nie jest już całością o kształcie nieregularnej kuli, a właśnie przecierem. W takiej formie pomidory mogą zachować swoje właściwości także wtedy, gdy świeże warzywa nie są dostępne.

Koncentrat pomidorowy to – można powiedzieć – kolejny stopień przetworzenia pomidora. Stężenie wspomnianej wcześniej „pomidorowej esencji” jest w nim mniej więcej 5 razy większe niż samym pomidorze. W procesie jego produkcji odparowuje się znaczną część wody, by uzyskać więcej „pomidorowatości”. Przykładowo: do produkcji 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki zużywa się aż kilogram pomidorów.

Przecier pomidorowy Pudliszki i koncentrat

Oba te typy pomidorowych przetworów, o ile są produkowane bez sztucznych dodatków, okazują się bardzo zdrowe i bez obaw można ich używać na co dzień w kuchni. Przecier pomidorowy Pudliszki na przykład poza pomidorami (99,6% składu) zawiera tylko niewielką ilość soli pełniącej funkcję naturalnej substancji konserwującej oraz kwas cytrynowy regulujący kwasowość. Koncentrat pomidorowy tej samej marki to zaś wyłącznie pomidory w tej nowej, stężonej formie. Warto dodać, że wszystkie produkty tej wielkopolskiej firmy (także np. ketchupy czy dania gotowe, jak pulpety Pudliszki) tworzone są według tej samej filozofii maksymalnie uproszczonego, naturalnego składu.

Koncentrat pomidorowy doskonale sprawdzi się np. w zupach czy sosie do gołąbków. Przecier pozwoli ci wyczarować pyszny, esencjonalny sos, z którym zaserwujesz pulpety. Pudliszki oprócz dbałości o naturalny, zdrowy skład przykładają też dużą wagę do smaku swoich produktów i do ich przygotowywania używają tylko najlepszych pomidorów od lokalnych producentów. Dlatego też potrawy przyrządzane na ich bazie podbiją serca twojej rodziny swym głębokim, pomidorowym smakiem.

Smacznego!

PS – Uwaga o najwyższej jakości pomidorach odnosi się też do dań gotowych, takich jak gołąbki, fasolka po bretońsku czy pulpety Pudliszki. Czasami więc, jeśli nie masz ochoty gotować, możesz je po prostu odgrzać i delektować się doskonałym smakiem bez najmniejszego wysiłku. Prawda, że proste?

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:31