Jeśli w czasie grillowych biesiad nie będziesz się objadała, wybierzesz niskokaloryczne potrawy i będziesz przestrzegała kilku prostych zasad, twoje ogrodowe przyjęcia zasłyną z tego, że są zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom!
- Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe - równie smaczne jak karkówka czy żeberka mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce morza, warzywa, a nawet sery (szczególnie oscypek) i owoce.
- Zawsze używaj tacek – jeśli ułożysz mięso czy ryby bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz i soki będą skapywały na żar. A wtedy pojawi się toksyczny dym. Ułożenie jedzenia na tackach zapobiegnie temu.
- Zwracaj uwagę na czas grillowania – powinien być na tyle krótki, by nie dopuścić do powstania czarnej skórki, która jest niezdrowa.
- Przygotuj schłodzone napoje – niestety piwo, które często podaje się do dań z grilla, jest bardzo kaloryczne, więc warto zastąpić je np. lekkim winem zmieszanym z woda gazowaną lub domową lemoniadą, słodzoną np. stewią.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com