Dziś sprawdzimy czy zamienniki są zdrowsze i jak wpływają na organizm.
Co jeśli nie biały cukier?
Biały cukier uznany został za prawdziwe zło. W związku z tym konsumenci na etykietach produktów doszukują się zamienników, które mają być lepsze niż wspomniany cukier. Sprawdzając składy natrafić można na sztuczne substancje słodzące jak i substancje naturalne, które są pochodzenia roślinnego. Do tych pierwszych zaliczać się będą popularne: aspartam (E-951), acesulfam K (E-950), a także sacharyna (E-954). Ta ostatnia w żywności najczęściej występuje jako sacharynian sodu. Niestety mimo iż w produktach znajduje się tych substancji stosunkowo niewiele, co spowodowane jest spadkiem ich oddziaływania jeśli jest ich zbyt dużo, to naukowcy ciągle znajdują nowe negatywne skutki ich stosowania. Między innymi popularny aspartam został posądzony o działania rakotwórcze. Dodatkowo stwierdzono iż on jak i acesulfam K mają ok 200-krotnie słodszy smak niż sacharoza. Co więcej, substancje te mogą powodować podrażnienia układu pokarmowego i nerwowego. Druga grupa produktów naturalnych jest zdecydowanie zdrowsza. Charakteryzują się one znacznie mniejszą kalorycznością, a także zawartością składników mineralnych i witamin. Do substancji pochodzenia roślinnego zalicza się syropy pozyskiwane z kukurydzy, agawy, jak i daktyli. Niestety są one dość zdradliwe, ponieważ zawierają wysoką dawkę fruktozy. Ona jest odpowiedzialna za bardzo szybki wzrost wagi. W związku z czym produkty oznaczone jako light lub BIO nie zawsze muszą oznaczać zdrowszy zamiennik lub nieposiadający cukru. Porady dotyczące zdrowego odżywiania można znaleźć tutaj https://www.eatzone.pl/pl-PL/Blog/Kategoria/porady. Warto się z nimi zapoznać zanim zacznie się niewłaściwie czytać etykiety.
Jak ma się dieta pudełkowa do produktów light?
Dieta pudełkowa to rozwiązanie proponowane przez firmy cateringowe takie jak https://www.eatzone.pl/ Decydują się na nią zazwyczaj osoby chcące zredukować swoją wagę, bądź zadbać o zdrowe odżywianie. Jak się okazuje nie ma ona nic wspólnego z ogólnodostępnymi produktami typu light. W jej założeniu nie chodzi tutaj o stosowanie zamienników, które nie zawsze są zdrowe. Dieta pudełkowa skupia się natomiast na wartościowych składnikach odżywczych podanych w odpowiedniej ilości, tak by kaloryczność posiłków odpowiadała dziennemu zapotrzebowaniu organizmu. Dzięki temu nie ma obaw przed szkodliwymi substancjami. Dieta pudełkowa poprzez rozbudowane menu zapobiega również chęci podjadania. Co za tym idzie użytkownik przestaje sięgać po sztucznie dosładzane produkty. Dodatkowo rozwiązanie to jest bardzo wygodne i pomaga zaoszczędzić wiele czasu. Zwłaszcza osobom, które nie do końca potrafią odnaleźć się w oznaczeniach stosowanych na etykietach produktów.
Materiał zewnętrzny