Dlaczego warto jeść daktyle?

Opublikowano: 2019-03-26
Daktyle - czy warto je jeść?
Jeśli szukasz zdrowej żywności, zainteresuj się daktylami. Są pełne właściwości zdrowotnych!

Oto korzyści wynikające z jedzenia daktyli:

  • Pomagają w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała – aby pomogły w dbałości o sylwetkę, najlepiej jeść kilka daktyli z rana, na czczo. Zapobiegają one odkładaniu się tłuszczu.
  • Regulują poziom cholesterolu – obniżają cholesterol oraz oczyszczają naczynia krwionośne.
  • Zawierają dużo żelaza – polecane są one kobietom w ciąży, anemikom i dzieciom. Żelazo reguluje poziom hemoglobiny i ułatwia przebieg tlenu w organizmie.
  • Przeciwdziałają zaparciom – aby pozbyć się zaparć należy namoczyć daktyle i pozostawić je na noc. Następnego dnia wystarczy wypić wodę z daktyli.
  • Leczą biegunkę – a to za sprawą zawartego w daktylach potasu, który korzystnie wpływa na jelitową florę bakteryjną.
  • Regulują ciśnienie krwi – zawarty w nich magnez rozszerza naczynia krwionośne oraz poprawia krążenie
  • Są pyszne – kiedy mamy ochotę na słodycze, warto zamiast ciastek czy cukierków zjeść kilka daktyli.
  • Zwiększają odporność organizmu – a to za sprawą zawartych w nich antyoksydantów; warto je jadać, kiedy dopada nas przeziębienie lub dolega nam jakiś stan zapalny. Zawierają też salicylany, które działają podobnie jak aspiryna – łagodzą ból, zwalczają gorączkę.
  • Są afrodyzjakiem – uważane są za afrodyzjaki w krajach arabskich, ale te działanie jest niepotwierdzone.
  • Są świetnymi dodatkami do dań i deserów – można dodać je do ciasta, koktajli, sok z nich doskonale zastępuje cukier.


Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat