Dlaczego warto jeść jeżyny?
Opublikowano: 2017-10-23
O tym, że są pyszne nie trzeba nikomu mówić. A sezon na nie właśnie się zaczął.
Poza tym posiadają cenne właściwości, które doskonale wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
- Zawierają antocyjany i polifenole, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia.
- Dostarczają witamin C i A, które działają antyoksydacyjnie, pomagają chronić skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV i stymulują produkcję kolagenu.
- Nawadniają skórę, gdyż w 85% składają się z wody. Wprowadzając do diety wystarczająco dużo płynów, sprawiasz, że cera jest nawilżona, napięta i elastyczna.
- Poprawiają przemianę materii, gdyż mają sporo błonnika (około 5 g w garstce jeżyn), który pomaga usuwać toksyny z organizmu.
- Mają sporo witaminy K korzystnie wpływającej na układ kostny. Jeśli jest jej w organizmie zbyt mało, obniża się gęstość kości i rośnie ryzyko złamań.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com