W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Dlaczego warto jeść jeżyny?

Opublikowano: 2017-10-23
Jeżyny - warto je jeść!
O tym, że są pyszne nie trzeba nikomu mówić. A sezon na nie właśnie się zaczął.

Poza tym posiadają cenne właściwości, które doskonale wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

  1. Zawierają antocyjany i polifenole, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia.
  2. Dostarczają witamin C i A, które działają antyoksydacyjnie, pomagają chronić skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV i stymulują produkcję kolagenu.
  3. Nawadniają skórę, gdyż w 85% składają się z wody. Wprowadzając do diety wystarczająco dużo płynów, sprawiasz, że cera jest nawilżona, napięta i elastyczna.
  4. Poprawiają przemianę materii, gdyż mają sporo błonnika (około 5 g w garstce jeżyn), który pomaga usuwać toksyny z organizmu.
  5. Mają sporo witaminy K korzystnie wpływającej na układ kostny. Jeśli jest jej w organizmie zbyt mało, obniża się gęstość kości i rośnie ryzyko złamań.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 

COUNT:33