Domowe alkohole na babskie wieczory

Opublikowano: 2018-07-08
Babski wieczór - przygotuj własne alkohole.
Nic nie działa tak rozluźniająco jak alkohol – ta zasada dotyczy także wieczornych spotkań w kobiecym gronie. Zamiast jednak kupować drogie trunki możecie przygotować własne drinki.

Na początek prosta w przygotowaniu, aromatyczna nalewka poziomkowa. Przygotujcie 2 szklanki poziomek, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 szklankę cukru i ½ litra wódki. Przejrzyjcie poziomki, ewentualnie odrzućcie zielone gałązki lub chore owoce. Opłukajcie poziomki na sicie pod bieżącą wodą, zasypcie cukrem, przesypcie do słoika i postawcie w dobrze nasłonecznionym miejscu na około 2 dni. Potem zalejcie owoce wódką i pozostawcie tak na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrujcie powstały płyn i dodajcie do niego sok z cytryny. Nalewka powinna stać jeszcze przez kilka miesięcy w ciemnym miejscu.

Kolejna propozycja to likier kawowy. Do jego przygotowania potrzebujecie 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, ½ szklanki cukru, 1 puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego, 1 opakowanie cukru waniliowego i 100 ml spirytusu. Mleko skondensowane dokładnie mieszamy z kawą, cukrem i cukrem waniliowym. Połączone składniki doprowadzamy do wrzenia, przez cały czas mieszając, gotujemy przez ok. 5 minut. Po wystudzeniu do masy dodajemy spirytus. Likier pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.

Na koniec orzeźwiający cytrynowy ajerkoniak. Na początek utrzyjcie 8 żółtek ze 150 g cukru pudru. Miksujcie powstałą masę na wolnych obrotach, dodając stopniowo 1/5 szklanki mleka i ¾ szklanki whisky. Następnie dolejcie sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny. Trunek przelejcie do butelki i wstawcie do lodówki na kilka dni.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:31