Na początek prosta w przygotowaniu, aromatyczna nalewka poziomkowa. Przygotujcie 2 szklanki poziomek, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 szklankę cukru i ½ litra wódki. Przejrzyjcie poziomki, ewentualnie odrzućcie zielone gałązki lub chore owoce. Opłukajcie poziomki na sicie pod bieżącą wodą, zasypcie cukrem, przesypcie do słoika i postawcie w dobrze nasłonecznionym miejscu na około 2 dni. Potem zalejcie owoce wódką i pozostawcie tak na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrujcie powstały płyn i dodajcie do niego sok z cytryny. Nalewka powinna stać jeszcze przez kilka miesięcy w ciemnym miejscu.
Kolejna propozycja to likier kawowy. Do jego przygotowania potrzebujecie 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, ½ szklanki cukru, 1 puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego, 1 opakowanie cukru waniliowego i 100 ml spirytusu. Mleko skondensowane dokładnie mieszamy z kawą, cukrem i cukrem waniliowym. Połączone składniki doprowadzamy do wrzenia, przez cały czas mieszając, gotujemy przez ok. 5 minut. Po wystudzeniu do masy dodajemy spirytus. Likier pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Na koniec orzeźwiający cytrynowy ajerkoniak. Na początek utrzyjcie 8 żółtek ze 150 g cukru pudru. Miksujcie powstałą masę na wolnych obrotach, dodając stopniowo 1/5 szklanki mleka i ¾ szklanki whisky. Następnie dolejcie sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny. Trunek przelejcie do butelki i wstawcie do lodówki na kilka dni.
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com