Nie da się uniknąć świątecznego przejedzenia. Nic zatem dziwnego, że od świątecznych potraw i trunków boli nas nie tylko żołądek, ale także głowa. By złagodzić bóle, zamiast biec do apteki, sięgnij po to, co znajduje się na stole lub w domowej spiżarni. Na kaca najlepszym rozwiązaniem będzie ostropest i surówka z kapusty.
Ostropest plamisty, to zioło, które możemy kupić w postaci suszonej i sproszkowanej. Posiada właściwości hepatotoksyczne. Chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn, również tych, które pojawiają się w naszym organizmie po spożyciu alkoholu. Sylimaryna zawarta w ostropeście nie tylko chroni, ale także skutecznie usuwa z organizmu wszelkie trucizny. Dlatego też wypicie herbaty z ostropestu bardzo skutecznie pozwala na pozbycie się bólu głowy następnego dnia.
Idealnym panaceum na kaca są kiszonki, szczególnie te z kapusty. Kiszona kapusta ma naturalny antybiotyk, który reguluje pracę układu trawiennego. Zawiera także kwas askorbinowy i mlekowy, który oczyszcza jelita z bakterii gnilnych.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com