W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Dynia w korzennej marynacie

Opublikowano: 2011-10-24
Przepis na dynię w korzennej marynacie.
Przepis na dynię w korzennej marynacie.

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • ¼ cytryny,
  • 250g cukru,
  • 1 łyżka soli



Przyprawy KAMIS:

  • 300 ml Octu winnego z białego wina,
  • 2 laski Cynamonu w korze Specialite,
  • laska Wanilii Specialite,
  • 6 gwiazdek Anyżu Specialite,
  • 10 Goździków
  • 1 łyżka Soli morskiej



Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Wrzucić do 3 litrów wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić. Do garnka wlać 300 ml wody, dodać ocet, cukier,
1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon, goździki, przekrojoną na pół laskę wanilii i całość zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić dynię i podgrzewać na maleńkim ogniu, aż stanie się szklista.
Wyjąć przyprawy a dynię z zalewą przełożyć do słoików. Do 2 słoików dodać wyjęte przyprawy: po  korze cynamonu, pół wanilii, 3 gwiazdki anyżu i goździki. Przyprawy ułożyć tak, aby były widoczne przez ścianki słoika.
Wszystkie słoiki pasteryzować 20 minut w temp 85°C.



Facebook
 

COUNT:32