W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Dynia z pieca (Calabaza al Horno)

Opublikowano: 2012-02-09
Dynia z pieca (Calabaza al Horno)
60 minut dla 4 osób

Składniki:

  • dynia - 1 kilogram
  • sól morska - 5 gramów
  • Jogurt (najlepiej typu greckiego) - 200 mililitrów
  • papryka ostra - 1 szczypta
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • Pieprz tłuczony - 5 gramów
  • Mielony kmin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek



Sposób przygotowania:

Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 1700 C. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić).
W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, z 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym, sosem jogurtowym.



Facebook
 

COUNT:32