W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Fuzja smaków: Pyzy ziemniaczane z mięsem z sosem napoli

Opublikowano: 2013-07-12
Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem z sosem napoli.
Co powstanie z połączenia naszych tradycyjnych, staropolskich mięsnych pyz ziemniaczanych z aromatycznym włoskim sosem napoli? To proste – szybki i smaczny obiad, po który sięgniesz niejeden raz...

Pyzy ziemniaczane to jedno z tych staropolskich dań, które u każdej pani domu smakuje inaczej, choć zazwyczaj równie smacznie. Zwykle serwujemy je okraszone zasmażką i w towarzystwie surówek z sezonowych warzyw, ale można je też podać inaczej - pyzy bardzo dobrze komponują się także z sosami. Idealnie pasuje do nich szybki sos napoli – świeże, dojrzałe polskie pomidory łagodnie dopełniają intensywne w smaku nadzienie, parmezan dodaje pikanterii, a przygotowanie całości zajmuje zaledwie kilka minut. 

Składniki:

  • Pyzy ziemniaczane z mięsem JAWO 1 op.;


Sos:

  • 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 średnia cebula;
  • ½ doniczki świeżej bazylii;
  • 75 ml oleju;
  • 100 g parmezanu;
  • sól, pieprz do smaku.


Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem. . Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się, tworząc sos. Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. Przygotowany sos dokładnie zmiksować – aż do uzyskania aksamitnej masy.
W trakcie przygotowywania sosu zagotować ok. 3 l wrzącej i osolonej wody – pyzy należy wrzucać bardzo ostrożnie i unikać mieszania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 7-9 minut.
Ugotowane pyzy polać sosem, a całość posypać startym serem parmezan i udekorować gałązką świeżej bazyli – smacznego!

Fot. Jawo
IP



Facebook
 

COUNT:32