Grill w wersji fit

Opublikowano: 2014-05-07
Sezon grillowy z Janem Niezbędnym.
Sezon grillowy w pełni, a Ty martwisz się o swoją figurę? Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów oraz akcesoriów potrawy z grilla będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Dzięki wskazówkom Jana Niezbędnego będziesz mógł korzystać z grilla bez wyrzeczeń.

Produkty, które najczęściej pojawiają się na naszych rusztach, to kiełbasa, kaszanka i tłuste mięsa. Są one nie tylko ciężkostrawne, ale i kaloryczne. Istnieją jednak proste reguły, dzięki którym spotkania przy grillu nie odbiją się negatywnie na naszej figurze i zdrowiu.

Przede wszystkim zrezygnujmy z tłustych mięs typu karkówka i schab na rzecz drobiu i chudej wołowiny. Pamiętajmy także o wcześniejszym marynowaniu mięsa. Dzięki temu stanie się ono bardziej kruche i nie będzie wymagało długiego pieczenia. Przesuszone mięso jest ciężkostrawne i ma znikome wartości odżywcze. Do jego pieczenia używajmy aluminiowych tacek, które umożliwiają przyrządzenie soczystych i równomiernie przypieczonych mięs. Ograniczają także spalanie tłuszczu na ogniu. Warto o tym pamiętać, gdyż kapiący na węgiel tłuszcz powoduje tworzenie się szkodliwych oparów osadzających się na grillowanym jedzeniu.

Zdrową alternatywą dla tradycyjnych potraw z grilla są także ryby. Aby były soczyste i aromantyczne, wystarczy doprawić je solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie owinąć w folię aluminiową. Upieczona w niej ryba zachowa swój kształt i nie połamie się w trakcie odwracania. Folia przyspieszy także pieczenie ryby – warto zwrócić na to uwagę, gdyż wysoka temperatura niszczy cenne dla zdrowia kwasy omega-3 zawarte w rybim tłuszczu. Przy grillowaniu sprawdzi się np. folia aluminiowa marki Jan Niezbędny, która jest o 22% grubsza niż dostępne na rynku folie. Dzięki temu jest wyjątkowo mocna, nie pęka i nie kruszy się podczas użytkowania.

Pysznym i lekkim dodatkiem do mięsa będą także warzywa. Świeże nie potrzebują szczególnej obróbki. Wystarczy przyprawić je solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić  oliwą z pierwszego tłoczenia. Warzywa odgrywają ważną rolę w trakcie grillowania, zawierają bowiem dużą ilość antyoksydantów niwelujących rakotwórcze substancje, które mogą odsadzać się w grillowanym mięsie.

Tak przyrządzone dania sprawią, że będziemy mogli w pełni korzystać z uroków grillowania w gronie rodziny i przyjaciół.

Fot. Jan Niezbędny
IP



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat