W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Grillowana cukinia z serkiem topionym

Opublikowano: 2013-08-14
Przepis na grillowaną cukinię z serkiem topionym.
Przepis na grillowaną cukinię z serkiem topionym SERTOP i mięsem mielonym.

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP np. Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
  • 25 dag mięsa mielonego
  • warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
  • 4 łyżki oliwy
  • natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie. Myjemy cukinie. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka.  Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło, ozdabiając natką pietruszki.

Fot. SERTOP
IP



Facebook
 

COUNT:30