Homar - najcenniejszy wśród owoców morza

Opublikowano: 2016-09-29
Najcenniejszy wśród owoców morza - homar.
Owoce morza (frutti di mare, sea food), które jeszcze do niedawna wzbudzały w polskim społeczeństwie szereg kontrowersji...

coraz częściej pojawiają się nie tylko w znanych i renomowanych restauracjach, ale również na stołach w prywatnych domach, zyskując szerokie grono zwolenników. Wybór smacznych, pełnowartościowych owoców morza, dostępnych na współczesnym rynku, jest niezwykle bogaty, natomiast zdecydowanie największych i niezapomnianych wrażeń kulinarnych dostarczy z pewnością homar, uznawany przez pasjonatów gotowania za prawdziwy rarytas.

Walory smakowe i odżywcze homara
Homary o ciemnoniebieskim, ciemnobrązowym lub czarnozielonym pancerzu, który w trakcie gotowania w wysokiej temperaturze przybiera charakterystyczną czerwoną barwę, swoim wyglądem do złudzenia przypominają duże raki rzeczne. Obecnie, ze względu na białe, chude i niezwykle delikatne mięso pozyskiwane przede wszystkim z odwłoka, ogona, nóg i szczypiec, zaliczane są do najszlachetniejszych i najsmaczniejszych owoców morza. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi homar stanowi drogocenne źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, różnorodnych składników mineralnych (wapń, cynk, magnez, żelazo, fluor, selen, jod), nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jak również pozytywnie wpływających na koncentrację, układ odpornościowy oraz samopoczucie ogólne człowieka. Gotowany na parze, lekkostrawny i niskokaloryczny homar świetnie sprawdza się jako dietetyczna przekąska dla osób, zmagających się ze zbędnymi kilogramami.

Homar w kuchni
Homary dają nieograniczone wręcz możliwości przygotowywania różnorodnych, mniej lub bardziej wykwintnych i egzotycznych dań, a także eksperymentowania. Doskonale smakują z niewielką ilością przypraw (najlepiej soli, pieprzu) i ziół, odpowiednio upieczone, gotowane na parze, duszone, grillowane, smażone, a także podawane na ciepło bądź zimno. Bardzo często stanowią również podstawę bądź dodatek do orzeźwiających sałatek, pożywnych zup rybnych, dań z ryżu, sufletów oraz sosów, nadając im intensywnego, charakterystycznego zapachu i koloru, zaś ikra samicy o specyficznym wyglądzie wykorzystywana jest coraz częściej do dekorowania potraw, nadając im niepowtarzalny, oryginalny wygląd, pobudzając wyobraźnię. Homar idealnie komponuje z białym winem, duszonymi warzywami (np. z ostrą papryką, pietruszką, czosnkiem, pomidorami), owocami takimi jak chociażby mango, sosem majonezowym lub musztardowym podawanym jednak w oddzielnym naczyniu. Do najpopularniejszych natomiast dodatków do homara należą między innymi: białe pieczywo, masło, sól oraz sok z cytryny. Odpowiednio przygotowany i doprawiony minimalną ilością przypraw czy ziół homar stanowi prawdziwą przygodę kulinarną nawet dla najbardziej wymagających smakoszy.

Fot. makro.pl
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat