coraz częściej pojawiają się nie tylko w znanych i renomowanych restauracjach, ale również na stołach w prywatnych domach, zyskując szerokie grono zwolenników. Wybór smacznych, pełnowartościowych owoców morza, dostępnych na współczesnym rynku, jest niezwykle bogaty, natomiast zdecydowanie największych i niezapomnianych wrażeń kulinarnych dostarczy z pewnością homar, uznawany przez pasjonatów gotowania za prawdziwy rarytas.
Walory smakowe i odżywcze homara
Homary o ciemnoniebieskim, ciemnobrązowym lub czarnozielonym pancerzu, który w trakcie gotowania w wysokiej temperaturze przybiera charakterystyczną czerwoną barwę, swoim wyglądem do złudzenia przypominają duże raki rzeczne. Obecnie, ze względu na białe, chude i niezwykle delikatne mięso pozyskiwane przede wszystkim z odwłoka, ogona, nóg i szczypiec, zaliczane są do najszlachetniejszych i najsmaczniejszych owoców morza. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi homar stanowi drogocenne źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, różnorodnych składników mineralnych (wapń, cynk, magnez, żelazo, fluor, selen, jod), nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jak również pozytywnie wpływających na koncentrację, układ odpornościowy oraz samopoczucie ogólne człowieka. Gotowany na parze, lekkostrawny i niskokaloryczny homar świetnie sprawdza się jako dietetyczna przekąska dla osób, zmagających się ze zbędnymi kilogramami.
Homar w kuchni
Homary dają nieograniczone wręcz możliwości przygotowywania różnorodnych, mniej lub bardziej wykwintnych i egzotycznych dań, a także eksperymentowania. Doskonale smakują z niewielką ilością przypraw (najlepiej soli, pieprzu) i ziół, odpowiednio upieczone, gotowane na parze, duszone, grillowane, smażone, a także podawane na ciepło bądź zimno. Bardzo często stanowią również podstawę bądź dodatek do orzeźwiających sałatek, pożywnych zup rybnych, dań z ryżu, sufletów oraz sosów, nadając im intensywnego, charakterystycznego zapachu i koloru, zaś ikra samicy o specyficznym wyglądzie wykorzystywana jest coraz częściej do dekorowania potraw, nadając im niepowtarzalny, oryginalny wygląd, pobudzając wyobraźnię. Homar idealnie komponuje z białym winem, duszonymi warzywami (np. z ostrą papryką, pietruszką, czosnkiem, pomidorami), owocami takimi jak chociażby mango, sosem majonezowym lub musztardowym podawanym jednak w oddzielnym naczyniu. Do najpopularniejszych natomiast dodatków do homara należą między innymi: białe pieczywo, masło, sól oraz sok z cytryny. Odpowiednio przygotowany i doprawiony minimalną ilością przypraw czy ziół homar stanowi prawdziwą przygodę kulinarną nawet dla najbardziej wymagających smakoszy.
Fot. makro.pl
Autor zewnętrzny