W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Jadalnia po japońsku

Opublikowano: 2011-05-14
Jadalnia w stylu japońskim


Zgodnie z tradycją
Japońska sztuka urządzania wnętrz bazuje na dwóch najistotniejszych dla niej wartościach – prostocie i harmonii. Tradycyjne aranżacje domów Japończyków charakteryzuje klimat spokoju i wyciszenia, idealny do medytacji. Sprzyja temu minimalizm dodatków oraz ich wyraźne odniesienia do związków z naturą – miniaturowe drzewka bonsai lub szemrzące delikatnie domowe fontanny. Sprzęty i meble codziennego użytku również wykonane są z naturalnych materiałów – drewna, kamienia, papieru i tkaniny. Lekkie parawany dzielą poszczególne wnętrza, a podłogę wyściełają słomiane maty. Domowe rytuały dzieją się blisko podłogi – stąd niziutkie łatwy i poduszki jako substytut krzeseł.

Wychodząc naprzeciw nowoczesności
By urządzić jadalnię opierając się o stylistykę Kraju Kwitnącej Wiśni nie musimy sztywno trzymać się ram dyktowanych przez konwencję. Tradycyjne wnętrze Japończyka na pewno nie korzysta z popularnych w naszych rozwiązaniach aranżacyjnych materiałów takich jak sklejka, płyta MDF, czy chromowana stal. Nie oznacza to jednak, że pragnąc zaprojektować wnętrze japońskie nie możemy czerpać z nowoczesności. Prostota i harmonia, dwa najważniejsze założenia ichniej sztuki aranżacji wnętrz bardzo dobrze zagrają z ultranowoczesnymi rozwiązaniami lansowanymi przez projektantów najnowszego designu. I tak – ława nie musi być zrobiona z naturalnego drewna, wystarczy, że kształtem nawiązuje do pożądanego stylu.

Itadakimasu znaczy smacznego
No dobrze – wiadomo już, że niska ława i tuzin rozmaitych (wcale nie muszą być monochromatyczne!) poduszek dookoła doskonale odda istotę jadalni po japońsku. Ale co na tych ławach? Pierwszym skojarzeniem kulinarnym dla wielu ludzi Zachodu jest sushi – przyrządzone z rozmaitych ryb i owoców morza, otoczonych ryżem i wodorostem nori. Jednak kuchnia japońska to nie tylko smakowite rybne roladki. To także zupy, potrawki z ryżem w roli głównej, ryby podawane zarówno w wersji obrobionej, jak i na surowo. Trunkiem numer jeden jest na pewno sake – alkohol produkowany z ryżu. Dodawany jest również do niektórych potraw kuchni japońskiej w celu wzbogacenia smaku.

Piękne, minimalistyczne wnętrze, doskonała kuchnia i odrobina sake – odpoczynek w japońskim wydaniu to kusząca perspektywa, czyż nie?



Facebook
 

COUNT:31