Jak gotować na patelni wok?

Opublikowano: 2019-01-30
Patelnia wok - jak na niej gotować?
Wok to naczynie przypominające głęboką misę. Zazwyczaj wyposażone jest w jedną lub dwie rączki ułatwiające przyrządzanie potraw w ruchu.

Gotowanie na tej patelni ma wiele zalet – jedną z nich jest minimalne zużycie oleju, dzięki czemu dania są zdrowsze. Jak gotować w woku, aby jedzenie było aromatyczne i zachwycało wyjątkowym smakiem?

Zadbaj o składniki

Świeże składniki najwyższej jakości to klucz do przygotowania pysznej, orientalnej potrawy. Najczęściej wykorzystywanymi produktami są m.in.:

  • Grzyby mun, które nie mają zbyt wyrazistego smaku, ale doskonale chłoną inne. Można je kupić w formie mrożonki lub ususzone.
  • Świetnie komponująca się z owocami morza i mięsem kolendra.
  • Wyróżniająca się silnym aromatem trawa cytrynowa.
  • Mięso, zwłaszcza drobiowe (kaczka i kurczak), ale dużą popularnością cieszy się również baranina i wołowina.
  • Ryby i owoce morza, w tym ośmiorniczki, krewetki czy kalmary.
  • Mleczko kokosowe, które doskonale łagodzi zbyt ostry smak niektórych dań.
  • Warzywa, wśród których najbardziej popularne są: kalafior, cukinia, marchew, papryka i szparagi.
  • Ryż, będący podstawowym składnikiem wielu dań. Najpopularniejsze odmiany to: jaśminowy i basmati.

Przygotuj produkty

Wszystkie składniki powinny być wstępnie przygotowane jeszcze przed rozpoczęciem smażenia. Warto pamiętać o dokładnym pokrojeniu mięsa w cienkie paseczki, małą kostkę lub nieco większe kawałki oraz starannym poszatkowaniu warzyw. Jeżeli podstawę dania stanowi ryż lub makaron, obowiązkowym krokiem jest namoczenie lub ugotowanie tego produktu wcześniej. Pracę w kuchni ułatwią specjalne akcesoria, takie jak tasak (dzięki któremu siekanie składników jest zdecydowanie prostsze), szpatułka do mieszania w woku, moździerz (np. do rozgniatania imbiru) czy cedzak do wyjmowania składników.

W woku możesz:

  • Smażyć

Aby przygotować orientalne danie wymagające smażenia, najpierw należy dobrze rozgrzać wok (wysokiej klasy patelnie ze stali węglowej znajdziesz m.in. w sklepie https://zasmakujradosci.pl/patelnie). Jeśli potrawa zawiera mięso, warto wlać do naczynia kilka łyżek oleju i od razu je wrzucić, a następnie obsmażyć z każdej strony przez ok. 90 s. Tak przygotowany produkt należy wyciągnąć za pomocą sita, a warzywa dokładać partiami (zaczynając od najtwardszych odmian). Na samym końcu trzeba dodać podsmażone wcześniej mięso oraz przyprawy i podgrzewać całość jeszcze przez 4-5 minut.

  • Dusić

W przypadku potraw mięsnych do woka należy wlać odrobinkę tłuszczu i po kilkudziesięciu sekundach smażenia wyciągnąć mięso. Następnie odlać z patelni nadmiar tłuszczu i wrzucić warzywa na ok. 40 s i z powrotem dodać mięso. Potrawę należy dusić pod przykrywką przez ok. 20 minut.

  • Gotować na parze

Do woka należy wlać szklankę wody i ustawić nad nim specjalny metalowy koszyczek lub nakładkę i nałożyć na nią wszystkie składniki dania. Jeśli potrawa zawiera mięso, najlepiej wyłożyć akcesoria dodatkowo liśćmi kapusty. Taki sposób przygotowywania potraw, w przeciwieństwie do gotowania w wodzie, pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze i cenne witaminy.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat