Gotowanie na tej patelni ma wiele zalet – jedną z nich jest minimalne zużycie oleju, dzięki czemu dania są zdrowsze. Jak gotować w woku, aby jedzenie było aromatyczne i zachwycało wyjątkowym smakiem?
Zadbaj o składniki
Świeże składniki najwyższej jakości to klucz do przygotowania pysznej, orientalnej potrawy. Najczęściej wykorzystywanymi produktami są m.in.:
Przygotuj produkty
Wszystkie składniki powinny być wstępnie przygotowane jeszcze przed rozpoczęciem smażenia. Warto pamiętać o dokładnym pokrojeniu mięsa w cienkie paseczki, małą kostkę lub nieco większe kawałki oraz starannym poszatkowaniu warzyw. Jeżeli podstawę dania stanowi ryż lub makaron, obowiązkowym krokiem jest namoczenie lub ugotowanie tego produktu wcześniej. Pracę w kuchni ułatwią specjalne akcesoria, takie jak tasak (dzięki któremu siekanie składników jest zdecydowanie prostsze), szpatułka do mieszania w woku, moździerz (np. do rozgniatania imbiru) czy cedzak do wyjmowania składników.
W woku możesz:
Aby przygotować orientalne danie wymagające smażenia, najpierw należy dobrze rozgrzać wok (wysokiej klasy patelnie ze stali węglowej znajdziesz m.in. w sklepie https://zasmakujradosci.pl/patelnie). Jeśli potrawa zawiera mięso, warto wlać do naczynia kilka łyżek oleju i od razu je wrzucić, a następnie obsmażyć z każdej strony przez ok. 90 s. Tak przygotowany produkt należy wyciągnąć za pomocą sita, a warzywa dokładać partiami (zaczynając od najtwardszych odmian). Na samym końcu trzeba dodać podsmażone wcześniej mięso oraz przyprawy i podgrzewać całość jeszcze przez 4-5 minut.
W przypadku potraw mięsnych do woka należy wlać odrobinkę tłuszczu i po kilkudziesięciu sekundach smażenia wyciągnąć mięso. Następnie odlać z patelni nadmiar tłuszczu i wrzucić warzywa na ok. 40 s i z powrotem dodać mięso. Potrawę należy dusić pod przykrywką przez ok. 20 minut.
Do woka należy wlać szklankę wody i ustawić nad nim specjalny metalowy koszyczek lub nakładkę i nałożyć na nią wszystkie składniki dania. Jeśli potrawa zawiera mięso, najlepiej wyłożyć akcesoria dodatkowo liśćmi kapusty. Taki sposób przygotowywania potraw, w przeciwieństwie do gotowania w wodzie, pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze i cenne witaminy.
Fot. Materiały zewnętrzne