Jak i gdzie przechowywać mleko matki? Warto używać specjalnych torebek

Opublikowano: 2019-07-02
Specjalne torebki do przechowywania mleka matki.
Nie ma lepszego pokarmu dla niemowlaka niż mleko matki, które zawiera wszystkie niezbędne substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Jeśli mama musi wrócić do pracy lub z powodu innej nieobecności nie jest w stanie nakarmić dziecka z piersi, może odciągnąć swój pokarm. W odpowiedniej porze zostaje on podany dziecku. Z pewnością jest to lepsze rozwiązanie od użycia sztucznej mieszanki mlecznej. Najlepsze właściwości mleka są zachowane zaraz po jego odciągnięciu – znajduje się w nim wtedy najwięcej witamin i tłuszczu oraz przeciwutleniaczy. Aby pokarm zachował swoje właściwości w możliwie największym stopniu i był bezpieczny dla dziecka, należy zachować odpowiednią higienę i przestrzegać kilku ważnych zasad przechowywania. Można go umieścić w lodówce lub zamrażarce, zawsze pilnując czasu przechowywania.

W czym gromadzić odciągnięty pokarm i jak długo można go trzymać w temperaturze pokojowej?

Należy używać tylko i wyłącznie specjalnych pojemników, butelek lub torebek, które są przeznaczone do przechowywania mleka. Dzięki temu mamy pewność, że nie zawierają one BPA - jest to substancja chemiczna niekorzystnie wpływająca na organizm ludzki. Najwygodniejsze są torebki – gdyż raz używane nie muszą być myte i wyparzane, a po zużyciu lądują po prostu w koszu. Są wykonane z solidnych, bezpiecznych materiałów, mają strunowe zapięcie i można je podpisywać – jest to ważna kwestia, gdyż przy zgromadzeniu większego zapasu mleka, należy brać to najdłużej przechowywane. Zajmują niewiele miejsca w lodówce czy zamrażarce, zazwyczaj mogą stać w pozycji pionowej.

Czasem nie ma możliwości przechowywania pokarmu w lodówce czy zamrażarce – wtedy przy maksymalnej temperaturze 25°C mleko może pozostać do 4 godzin. Po tym czasie bezpieczniej jest wylać mleko - nie ma co ryzykować, organizm dziecka jest bardzo delikatny.

Przechowywanie mleka matki w lodówce

Aby bezpiecznie przechowywać mleko matki w lodówce należy stosować się do kilku zaleceń. Jedną z najważniejszych kwestii jest to, aby odciągnięte mleko jak najszybciej znalazło się w lodówce.

Gdy już raz odciągniemy mleko i zostawimy w schłodzonych warunkach, to dopuszcza się dolewanie kolejnych porcji, pod warunkiem ich wcześniejszego schłodzenia. Nie można bowiem łączyć zimnego mleka z ciepłym – świeżo odciągniętym. Najlepszym miejscem w lodówce będzie tylna cześć półki, która znajduje się nad pojemnikiem na warzywa – jest tam najzimniej. Nigdy nie należy umieszczać mleka na drzwiach, gdzie występują duże wahania temperatury związane z otwieraniem lodówki.

Temperatura panująca w lodówce - 4°C lub mniej pozwala na przechowywanie mleka matki do trzech dni od momentu odciągnięcia lub do 5 dni, jeżeli zachowano najwyższą higienę (wyparzono i wysterylizowano laktator). Mleko z lodówki jest łatwe do podgrzania.

Gdy pokarm jest przechowywany w zamrażarce

Czasem mama wyjeżdża na dłużej - dobrze jest wtedy zadbać o większy  zapas mleka - wtedy warto skorzystać z opcji zamrożenia pokarmu. Tutaj część zasad jest taka sama jak w przypadku lodówki. Pokarm jak najszybciej musi się znaleźć w zamrażarce. Gdy chcemy go dolać, należy schłodzić go wcześniej w lodówce. Najlepiej przechowywać go w niewielkich porcjach – do 60 ml. Ułatwia to rozmrażanie pokarmu i zapobiega marnowaniu. Należy się upewnić, że pojemniki, w których umieszczamy mleko, można trzymać w zamrażarce, gdyż nieodpowiednie mogą pękać. Poziom mleka nie powinien przekroczyć trzech czwartych objętości (mleko jak każdy płyn zwiększa swoja objętość na skutek zamrożenia). Podobnie jak w lodówce mleko w zamrażarce trzeba ulokować w tylnej części, gdzie jest najzimniej.

Jeśli chodzi o czas przechowywania, to oczywiście jest najdłuższy. W temperaturze panujące w zamrażarce – w -18°C lub mniej pokarm może być bezpiecznie przechowywany do sześciu miesięcy lub do dziewięciu, gdy laktator jest używany przy najwyższym stopniu higieny. W przypadku rozmrożenia mleka można je przechowywać do 24 godzin w lodówce i do 2 godzin w temperaturze pokojowej. W żadnym wypadku nie można go ponownie zamrażać. Rozmrażanie mleka jest osobną kwestią – najlepiej robić to w lodówce (12 h) lub pod bieżącą ciepłą wodą (max. temperatura 37°C). Nie powinno się rozmrażać pokarmu matki w temperaturze pokojowej.

W przypadku przechowywania poza domem, warto używać termoizolacyjnych torebek z zamrożonymi wkładami chłodzącymi. Pokarm, który jest podawany w odroczonym czasie, zawsze ulega rozwarstwieniu – oddziela się tu tłuszcz i unosi do góry. Przed podaniem pokarmu dziecku należy delikatnie wstrząsnąć butelką. Szybkie potrząsanie jest stanowczo odradzane, gdyż powoduje utratę niektórych cennych substancji. Niedopite, wcześniej przechowywane mleko trzeba wyrzucić, gdyż mogą się do niego dostać bakterie z buzi dziecka. Aby niepotrzebnie nie marnować pokarmu, warto używać mniejszych torebek do jego przechowywania. Mleko wyjęte  z lodówki lub zamrażarki pachnie trochę inaczej – jest to całkiem normalna rzecz – lipaza – enzym znajdujący się mleku, rozkłada tłuszcze, aby nie doszło do rozwoju szkodliwych patogenów. Niezależnie od sposobu przechowywania mleka zawsze należy to robić starannie - pokarm matki jest bardzo cenny.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat