W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Jak prawidłowo otwierać słoiki?

Opublikowano: 2016-01-27
Mocno zakręcony słoik? Mamy na to sprawdzone sposoby!
Mówi się, że każdej kobiecie potrzebny jest facet, bo kto będzie jej otwierał słoiki…

Jest w tym trochę prawdy, ale współczesne kobiety są bardzo samodzielne i niezależne, dlatego też żaden słoik im nie straszny. Co jednak, jeśli walka z zassaną zakrętką trwa dłużej niż powinna?

Poprawnie zamknięty słoik nie jest zakręcony na siłę, tylko szczelnie domknięty. Dopiero, gdy powidła stygną, w słoiku tworzy się podciśnienie, które mocno dociska zakrętkę. Przed otwarciem warto ją podważyć lub delikatnie puknąć, żeby zassało się powietrze z zewnątrz.

Pukając w pokrywkę szczelnie zamkniętego słoika, usłyszymy wysoki ton. Jeśli dźwięk jest głuchy (pusty), pokrywka nie jest naprężona, a to z kolei oznacza, że w środku nie ma podciśnienia i słoik nie jest dobrze zamknięty.

Co zrobić, gdy braknie nam sił? Należy zwiększyć ramię siły, a więc jak najbardziej odsunąć punkt przyłożenia siły od osi obrotu zakrętki. Na tym pomyśle opierają się urządzenia do otwierania słoików – mają obejmę, która chwyta zakrętkę oraz rączkę, która wydłuża ramię siły. Z dwa razy dłuższym ramieniem moment siły jest dwa razy większy.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
 

COUNT:32