Jak przyrządzić pierwsze kiszonki?

Opublikowano: 2020-03-10
Pierwsze kiszonki - jak je przyrządzić?
Kiszonki to nowe superfood. To zdrowa i modna przekąska, dodatek do obiadu albo kolacja dla gości.

Odpowiednie proporcje, szklane lub kamionkowe naczynie i niejodowana sól - to główne tajemnice dobrze zrobionych kiszonek. Najpopularniejsze z nich to kiszone ogórki i kapusta, ale możemy ukisić nawet kalafiora.

W czym tkwi sekret idealnych kiszonek?

  • Solenie - to najpopularniejszy sposób kiszenia. Podstawowa zalewa do większości warzyw składa się z łyżki soli na litr wody. Warto pamiętać, że sól powinna być niejodowana (najlepiej sprawdza się kłodawska). Kisić można też w fermentowanych produktach mlecznych, np. w serwatce lub zsiadłym mleku oraz innych kiszonkach (np. w wodzie po kiszonej kapuście). Aby odciąć dostęp tlenu, warzywa trzeba przykryć talerzykiem lub deseczką i ją obciążyć.
  • Woda - do kiszenia powinna być miękka, bez chloru i fosforu (twarda opóźni proces fermentacji) i przegotowana. Nie należy używać gorącej wody, bo zabija ona korzystne dla zdrowia bakterie oraz drożdże.
  • Najpopularniejsze dodatki - które podkreślają smak, utrwalają oraz dodają jędrności warzywom to: czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, miód, kminek i majeranek. Wiele jednak zależy od własnych upodobań. Warto tworzyć własne kompozycje i eksperymentować ze smakami.


Aby dłużej cieszyć się smakiem małosolnych ogórków lub młodej kapusty, po kilku dniach należy przestawić naczynie z warzywami w chłodne miejsce, np. do piwnicy.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat