Jak samodzielnie zrobić przyprawę do grzanego piwa?

Opublikowano: 2016-12-06
Zrób samodzielnie przyprawę do grzanego piwa.
Późna jesień i zima to pory, kiedy wieczorem chętnie siadamy w fotelu i relaksujemy się, rozluźniamy i rozgrzewamy piwnym grzańcem.

Aby przyrządzić dobre grzane piwo, potrzebujemy jednak właściwej mieszanki przypraw. Jak ją wykonać?

W sklepach można znaleźć gotowe mieszanki przypraw do grzanego piwa. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na przygotowywanie własnej kompozycji, możemy zakupić jedną z nich i łatwo przygotować z jej wykorzystaniem grzańca. Własna mieszanka przypraw ma jednak szereg zalet.

Przyprawa do grzanego piwa – gotowa czy własna?
Zaletą gotowych kompozycji jest przede wszystkim możliwość szybkiego przyrządzenia grzańca. Jeśli nie mamy czasu na krojenie, ucieranie i kruszenie przypraw korzennych, nie musimy rezygnować z pysznego, rozgrzewającego trunku. Producenci przypraw przygotowali wszystko za nas i umieścili odpowiednie proporcje składników w gotowych mieszankach. Jeśli mamy jednak odrobinę czasu, warto spróbować zrobić własną przyprawę do grzanego piwa. Będziemy mieć wówczas pewność, że znajdą się w niej nasze ulubione składniki w optymalnych i sprawdzonych proporcjach. Takie mieszanki można dowolnie modyfikować, dodawać inne przyprawy niż w gotowych zestawach. Warto tym samym zwrócić uwagę, że gotowe przyprawy zawierają dużo cukru. Przygotowując własną kompozycję, możemy go nie dodawać w ogóle i osłodzić piwo odpowiednią ilością miodu – doskonały efekt gwarantowany.

Jak przygotować przyprawę?
Serce mieszanek do grzańca stanowią przyprawy korzenne. Nie powinno zabraknąć poprawiającego nastrój aromatycznego cynamonu, zaostrzającego smak imbiru oraz goździków. Przydać się nam mogą także: kardamon, anyż gwiazdkowy, gałka muszkatołowa, a niekiedy również wanilia, jagody jałowca, skórka pomarańczowa czy czarny pieprz.

Ilość potrzebnych składników zależy od naszych upodobań – niektórzy na przykład lubują się w ostrych imbirowych nutach, inni natomiast wolą smaki łagodniejsze. Ważne jest także to, czy chcemy wykonać przyprawę na raz, czy też przygotować więcej, aby móc z niej skorzystać później.

Z reguły na półlitrową porcję grzanego piwa (np. Okocim Jasne Okocimskie) przygotowuje się od kilku do kilkunastu sztuk goździków, laskę cynamonu, szczyptę imbiru, skórkę pomarańczową. Możemy dodać też kilka ziaren kardamonu, kilka ziarenek pieprzu, nieco wanilii, jedną lub dwie gwiazdki anyżu.

Przygotujmy naczynie na przyprawę oraz składniki. Najlepsze, bo najbardziej aromatyczne, będą przyprawy świeżo ścierane, mielone, tłuczone. Kawałek cynamonowej kory warto przykładowo zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Kora jest jednak twarda, dlatego możemy ją zastąpić cynamonem w proszku (pół łyżeczki). Kardamon czy pieprz najlepiej rozdrobnić w moździerzu. Skórkę pomarańczową trzemy na tarce.

Jeśli używamy autorskiej mieszanki po raz pierwszy, najlepiej wypróbować ją na jednej porcji piwa, zanim przygotujemy większą ilość. Jeśli proporcje nas zadowalają, możemy (w takich samych proporcjach) zakupić większą ilość składników. Pamiętajmy, aby przechowywać przyprawę szczelnie zamkniętą, chroniąc w ten sposób jej aromat.

Fot. Shutterstock
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat