1. Pamiętaj o probiotykach
W trakcie leczenia antybiotykiem - zarówno tym, które trwa tylko dni, jak i kilkumiesięcznym - należy wspierać mikroflorę bakteryjną jelit. Właśnie dlatego uzupełnij dietę o naturalne probiotyki. To dobre bakterie probiotyczne, te same, które mieszkają w jelitach. Naturalne probiotyki w największych ilościach znajdują się w kwasie chlebowym, fermentowanych przetworach sojowych, w tym paście miso i tempeh, a także kiszonkach. Upewnij się jednak, że wybierasz te niepasteryzowane i w roztworze soli, a nie occie.
Dużo dobrych bakterii probiotycznych ma też kombucza, czyli rodzaj japońskiej fermentowanej herbaty. Ich naturalnym źródłem są też produkty mleczne, ale nie wszystkie. O ile kefir jest produktem fermentacji i zawiera ich całkiem sporo, to jogurty już nie wszystkie. Aby działały korzystnie na jelita i wspierały mikroflorę muszą zawierać żywe kultury bakterii. Taki rodzaj jogurtu rozpoznasz niezwykle łatwo, bo informacja o tym znajduje się zawsze na opakowaniu.
2. Wprowadź do diety prebiotyki
W trakcie przyjmowania antybiotyku naturalne probiotyki są niezwykle ważne, ale potrzebujesz też prebiotyków. Mikroflora jelitowa w trakcie leczenia się osłabia, dlatego wymaga dodatkowego wsparcia. Powinna zawierać je każda dieta przy długotrwałej antybiotykoterapii. Najbardziej znane prebiotyki to inulina, fruktooligosacharydy oraz skrobia oporna. Fruktooligosacharydy możesz znaleźć między innymi w cebuli, szparagach, pszenicy, ziemniakach, miodzie, a także bananach. Inulina to popularny składnik zarówno bananów, jak i pszenicy oraz cebuli. W bardzo dużych ilościach znajduje się też w cykorii, czosnku, pomidorach, a także topinamburze.
Skrobia oporna znajduje się w mniejszej ilości produktów, ale ze względu na jej korzystne działanie na mikroflorę i jelita warto włączyć ją do diety. Jest przede wszystkim w schłodzonych ziemniakach, makaronie, ryżu, oraz bananach, ale wyłącznie tych niedojrzałych.
3. Zdrowa mikroflora jelitowa – których produktów unikać?
W trakcie przyjmowania antybiotyku na stan mikroflory ma wpływ nie tylko to, co jesz i pijesz, ale także to, czego unikasz. Aby jak najlepiej wspierać mikroflorę jelitową, zwłaszcza podczas długiej kuracji antybiotykiem, ogranicz wszelkie przetworzone produkty. Na cenzurowanym powinny znaleźć się zwłaszcza te bogate w cukier, czyli wszystkie ciastka, batoniki, czekolada, ale także zbyt duże ilości owoców. O rezygnacji z alkoholu nie trzeba chyba wspominać, ale ważne jest też ograniczenie czarnej kawy, napojów gazowanych. Istotne jest za to jedzenie regularnych i zbilansowanych posiłków.
Bibliografia:
https://www.dietaeliminacyjna.pl/prebiotyki-skrobia-oporna-czyli-dlaczego-nalezy-dokarmiac-swoje-bakterie-i-to-najlepiej-zimnym-makaronem/
„Szczęśliwe jelita” Vincent Pedre
Fot. Materiały zewnętrzne