Jaką dietę stosować przy antybiotykoterapii?

Opublikowano: 2019-04-16
Bierzesz antybiotyk? Zobacz jaką dietę stosować.
Możesz wspomóc równowagę flory jelitowej w trakcie kuracji antybiotykiem. Wystarczy, że będziesz trzymać się tych trzech prostych zasad.

1. Pamiętaj o probiotykach

W trakcie leczenia antybiotykiem - zarówno tym, które trwa tylko dni, jak i kilkumiesięcznym - należy wspierać mikroflorę bakteryjną jelit. Właśnie dlatego uzupełnij dietę o naturalne probiotyki. To dobre bakterie probiotyczne, te same, które mieszkają w jelitach. Naturalne probiotyki w największych ilościach znajdują się w kwasie chlebowym, fermentowanych przetworach sojowych, w tym paście miso i tempeh, a także kiszonkach. Upewnij się jednak, że wybierasz te niepasteryzowane i w roztworze soli, a nie occie.

Dużo dobrych bakterii probiotycznych ma też kombucza, czyli rodzaj japońskiej fermentowanej herbaty. Ich naturalnym źródłem są też produkty mleczne, ale nie wszystkie. O ile kefir jest produktem fermentacji i zawiera ich całkiem sporo, to jogurty już nie wszystkie. Aby działały korzystnie na jelita i wspierały mikroflorę muszą zawierać żywe kultury bakterii. Taki rodzaj jogurtu rozpoznasz niezwykle łatwo, bo informacja o tym znajduje się zawsze na opakowaniu.

2. Wprowadź do diety prebiotyki

W trakcie przyjmowania antybiotyku naturalne probiotyki są niezwykle ważne, ale potrzebujesz też prebiotyków. Mikroflora jelitowa w trakcie leczenia się osłabia, dlatego wymaga dodatkowego wsparcia. Powinna zawierać je każda dieta przy długotrwałej antybiotykoterapii. Najbardziej znane prebiotyki to inulina, fruktooligosacharydy oraz skrobia oporna. Fruktooligosacharydy możesz znaleźć między innymi w cebuli, szparagach, pszenicy, ziemniakach, miodzie, a także bananach. Inulina to popularny składnik zarówno bananów, jak i pszenicy oraz cebuli. W bardzo dużych ilościach znajduje się też w cykorii, czosnku, pomidorach, a także topinamburze.

Skrobia oporna znajduje się w mniejszej ilości produktów, ale ze względu na jej korzystne działanie na mikroflorę i jelita warto włączyć ją do diety. Jest przede wszystkim w schłodzonych ziemniakach, makaronie, ryżu, oraz bananach, ale wyłącznie tych niedojrzałych.

3. Zdrowa mikroflora jelitowa – których produktów unikać?

W trakcie przyjmowania antybiotyku na stan mikroflory ma wpływ nie tylko to, co jesz i pijesz, ale także to, czego unikasz. Aby jak najlepiej wspierać mikroflorę jelitową, zwłaszcza podczas długiej kuracji antybiotykiem, ogranicz wszelkie przetworzone produkty. Na cenzurowanym powinny znaleźć się zwłaszcza te bogate w cukier, czyli wszystkie ciastka, batoniki, czekolada, ale także zbyt duże ilości owoców. O rezygnacji z alkoholu nie trzeba chyba wspominać, ale ważne jest też ograniczenie czarnej kawy, napojów gazowanych. Istotne jest za to jedzenie regularnych i zbilansowanych posiłków.

Bibliografia:
https://www.dietaeliminacyjna.pl/prebiotyki-skrobia-oporna-czyli-dlaczego-nalezy-dokarmiac-swoje-bakterie-i-to-najlepiej-zimnym-makaronem/
„Szczęśliwe jelita” Vincent Pedre

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat