ale przede wszystkim dostarcza każdego dnia ogromnej dawki energii, motywując do wykonywania codziennych obowiązków i zadań. Zgodnie z podstawowymi zasadami prawidłowego żywienia, opracowanymi przez grupę dietetyków oraz specjalistów, w menu zarówno dzieci, młodzieży, osób dorosłych jak i starszych, powinny znaleźć się różnorodne produkty spożywcze.
Mięso w diecie
Jednym z najważniejszych elementów racjonalnej, zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety jest mięso, które zawiera szereg drogocennych składników odżywczych takich jak między innymi: witaminy z grupy B, łatwo przyswajalne białko, pełnowartościowe żelazo, cynk, selen czy fosfor. Witaminy i minerały, wchodzące w skład poszczególnych gatunków mięsa, stanowią podstawowy budulec organizmu ludzkiego, umożliwiają transport tlenu do wszystkich komórek ciała, aktywnie uczestniczą w przemianie węglowodanowej i tłuszczowej, a ponadto zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu.
Podstawowe kryteria zakupu mięsa
Mięso dostępne obecnie na rynku spożywczym w głównej mierze pochodzi z nowoczesnych hodowli przemysłowych, gdzie w celu przyspieszenia wzrostu oraz masy zwierząt, większość producentów stosuje przede wszystkim wysokokaloryczną, często genetycznie modyfikowaną paszę, co w efekcie prowadzi do przerostu tkanki tłuszczowej i negatywnie wpływa na stan zdrowia człowieka. Niewłaściwy rodzaj i ilość pożywienia, brak odpowiednich warunków życia zwierząt czy nieprawidłowy ubój mają również negatywny wpływ na jakość mięsa. Zakup pełnowartościowego mięsa wysokiej jakości, ze względu na niezwykle szeroką i bogatą ofertę różnorodnych gatunków i rodzajów we współczesnych sklepach spożywczych, supermarketach czy wielkich hipermarketach może stanowić dla przeciętnego klienta prawdziwe wyzwanie. W trosce o zdrowie własne oraz najbliższych członków rodziny, przy zakupie mięsa należy kierować się przede wszystkim takimi podstawowymi kryteriami jak: pochodzenie, kolor oraz zapach. Nieświeże mięso, w którym królują różnorodne i liczne bakterie, a nawet larwy pasożytów, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka, stając się zwykle przyczyną zakażenia żołądka i jelita grubego.
Mięso mielone
Ogromną popularnością wśród zarówno „zawodowców”, pasjonatów gotowania jak i zwykłych gospodyń domowych od wielu lat cieszy się mięso mielone, które daje nieograniczone wręcz możliwości przygotowania smacznych i pożywnych posiłków. W sklepach dostępne jest między innymi w formie tzw. mięsa garmażeryjnego, przechowywanego w specjalnych, próżniowych opakowaniach, chroniących przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. W zdecydowanej większości przypadków mięso garmażeryjne mniej znanych producentów, zawiera w swoim składzie dodatkowe produkty: wodę, białko roślinne, błonnik, regulatory kwasowości i wiele innych, dlatego przy jego zakupie należy bezwzględnie i dokładnie zapoznać się z treścią etykiety. Warto natomiast wybierać produkty znanych, sprawdzonych oraz renomowanych firm, które w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości, smaczne mięso garmażeryjne o idealnym kolorze i doskonałej konsystencji.
Fot. drosed.com.pl
Autor zewnętrzny