Jakie mięso kupować?

Opublikowano: 2016-09-27
Jak kupować dobre mięso?
Racjonalna oraz odpowiednio zbilansowana dieta, zawierająca wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne, nie tylko pozytywnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucie ogólne...

ale przede wszystkim dostarcza każdego dnia ogromnej dawki energii, motywując do wykonywania codziennych obowiązków i zadań. Zgodnie z podstawowymi zasadami prawidłowego żywienia, opracowanymi przez grupę dietetyków oraz specjalistów, w menu zarówno dzieci, młodzieży, osób dorosłych jak i starszych, powinny znaleźć się różnorodne produkty spożywcze.

Mięso w diecie
Jednym z najważniejszych elementów racjonalnej, zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety jest mięso, które zawiera szereg drogocennych składników odżywczych takich jak między innymi: witaminy z grupy B, łatwo przyswajalne białko, pełnowartościowe żelazo, cynk, selen czy fosfor. Witaminy i minerały, wchodzące w skład poszczególnych gatunków mięsa, stanowią podstawowy budulec organizmu ludzkiego, umożliwiają transport tlenu do wszystkich komórek ciała, aktywnie uczestniczą w przemianie węglowodanowej i tłuszczowej, a ponadto zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu.

Podstawowe kryteria zakupu mięsa
Mięso dostępne obecnie na rynku spożywczym w głównej mierze pochodzi z nowoczesnych hodowli przemysłowych, gdzie w celu przyspieszenia wzrostu oraz masy zwierząt, większość producentów stosuje przede wszystkim wysokokaloryczną, często genetycznie modyfikowaną paszę, co w efekcie prowadzi do przerostu tkanki tłuszczowej i negatywnie wpływa na stan zdrowia człowieka. Niewłaściwy rodzaj i ilość pożywienia, brak odpowiednich warunków życia zwierząt czy nieprawidłowy ubój mają również negatywny wpływ na jakość mięsa. Zakup pełnowartościowego mięsa wysokiej jakości, ze względu na niezwykle szeroką i bogatą ofertę różnorodnych gatunków i rodzajów we współczesnych sklepach spożywczych, supermarketach czy wielkich hipermarketach może stanowić dla przeciętnego klienta prawdziwe wyzwanie. W trosce o zdrowie własne oraz najbliższych członków rodziny, przy zakupie mięsa należy kierować się przede wszystkim takimi podstawowymi kryteriami jak: pochodzenie, kolor oraz zapach. Nieświeże mięso, w którym królują różnorodne i liczne bakterie, a nawet larwy pasożytów, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka, stając się zwykle przyczyną zakażenia żołądka i jelita grubego.

Mięso mielone
Ogromną popularnością wśród zarówno „zawodowców”, pasjonatów gotowania jak i zwykłych gospodyń domowych od wielu lat cieszy się mięso mielone, które daje nieograniczone wręcz możliwości przygotowania smacznych i pożywnych posiłków. W sklepach dostępne jest między innymi w formie tzw. mięsa garmażeryjnego, przechowywanego w specjalnych, próżniowych opakowaniach, chroniących przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. W zdecydowanej większości przypadków mięso garmażeryjne mniej znanych producentów, zawiera w swoim składzie dodatkowe produkty: wodę, białko roślinne, błonnik, regulatory kwasowości i wiele innych, dlatego przy jego zakupie należy bezwzględnie i dokładnie zapoznać się z treścią etykiety. Warto natomiast wybierać produkty znanych, sprawdzonych oraz renomowanych firm, które w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości, smaczne mięso garmażeryjne o idealnym kolorze i doskonałej konsystencji.

Fot. drosed.com.pl
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat