Jedz na zdrowie! Przekąski, które nie powodują wyrzutów sumienia

Opublikowano: 2015-02-26
Słonecznik prażony Felix.
Pestki słonecznika, pistacje, nerkowce, migdały… Co łączy wszystkie te produkty?

Są one świetnym sposobem na zdrowe i pożywne przekąski. Co więcej, są to przekąski polecane przez dietetyków, a więc takie, po które można sięgać bez wyrzutów sumienia. Oczywiście w odpowiednich ilościach. Bo jak wiadomo, umiar jest mile widziany w każdej kwestii.

Ziarenka pełne zdrowia

Słonecznik to jedna z najzdrowszych, jednocześnie najsmaczniejszych i najbardziej wszechstronnych przekąsek na świecie. Obfituje w cenne składniki odżywcze, które każdy z nas powinien dostarczać regularnie własnemu organizmowi. Ziarna słonecznika zawierają około 25% białka i zdrowego tłuszczu. Obfitują w takie witaminy, jak: A, D, E, PP oraz B, która wzmacnia system nerwowy. Znajdziemy w nich sporo błonnika, cynku, który doskonale wpływa na cerę i włosy, a także żelazo, wapń, i potas. Co ciekawe, słonecznik zawiera trzykrotnie więcej potasu, niż słynne banany. Świetnie działa na wygląd skóry i paznokci, wspomaga wzrok, a także ułatwia koncentrację i poprawia przemianę materii.

Ziarenka słonecznika, mimo iż wyglądają bardzo niepozornie, potrafią być prawdziwą ozdobą stołu i niezwykle smaczną przekąską serwowaną solo lub w różnego rodzaju daniach, np. sałatkach. Wbrew powszechnej opinii, słonecznik nie powoduje gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Mimo, że zawiera dość dużo kalorii, to jednak dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, nie tuczy!

Dla osób, które znudziły się słonecznikiem w wersji tradycyjnej, marka Felix przygotowała sporą niespodziankę – słonecznik prażony. Obróbka termiczna, której poddany został tradycyjny słonecznik, wydobyła z niego to, co najlepsze, a więc cudowny aromat, nietuzinkowy smak i piękny, złocisty kolor. W przeciwieństwie do zwykłych ziaren, te w wydaniu prażonym są bardziej chrupiące, a co za tym idzie, bardziej kuszące. Naprawdę trudno im się oprzeć. Warto w tym miejscu podkreślić, że prażony słonecznik jest nadal doskonałym źródłem witamin i minerałów.

Słonecznik prażony Felix to doskonała i wartościowa przekąska w trakcie pracy, na wycieczce, w szkole, na spotkaniach z przyjaciółmi i podczas błogiego lenistwa. Można go bezkarnie chrupać w trakcie oglądania filmów lub seriali. Można podjadać czytając książkę lub biegnąc na siłownię.

Orzechowe specjały

Orzechy (nerkowce, pistacje, migdały i inne) podobnie jak słonecznik prażony, stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych paluszków, krakersów, chipsów, batonów i ciastek. Podobnie jak słonecznikiem prażonym, można się nimi zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia. Smakują zawsze i wszędzie, a przy okazji potrafią zaspokoić „wilczy głód”. Podobnie jak słonecznik, wzmacniają odporność, dbają o kondycję skóry i piękno włosów. Obfitują też w cenne składniki odżywcze i są bardzo wszechstronnie. Można je zjadać w postaci samodzielnej przekąski, jak i dodatku do innych dań. 

Fanom orzechów i orzeszków, marka Felix oferuje bogaty koktajl doznań i smaków. Przyjemnie chrupiące orzeszki z pieca, orzechy nerkowca, ziemne z papryką lub miodem – one wszystkie umilą wolny czas i rozpieszczą zmysły. Dla osób na ścisłej diecie, Felix ma w swojej ofercie orzechy ziemne prażone bez tłuszczu i bez soli – w sam raz na zaspokojenie ochoty na dobre co nie co, bez dodatku dodatkowych kalorii.

 

fot. Felix



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat