Ilość porcji: 4
Składniki:
• ryż do risotto - 300 gramów
• posiekana cebula - 1 sztuka
• starty parmezan - 50 gramów
• białe wino - 100 mililitrów
• rosół warzywny - 1 litr
• mieszanka grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę - 200 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 80 mililitrów
• posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
• posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzej 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Podsmaż cebulę, dodaj ryż, a następnie smaż przez 3 min ciągle mieszając. Dolej białego wina i czekaj aż wyparuje.
2. Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion do ryżu. Dolewaj chochlę po chochli, czekając aż każda wyparuje.
3. W międzyczasie na patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni, następnie smaż czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą i pieprzem.
4. Jeśli ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min) dodaj do niego grzyby i parmezan. Na koniec dopraw danie do smaku i podawaj!
ip
fot. Rama