Karnawałowe przekąski last minute

Opublikowano: 2018-01-11
Jak w mgnieniu oka przygotować efektowne przekąski na karnawałową imprezę?
Karnawał to czas zabawy – imprezy w klubach, eleganckie przyjęcia i oczywiście uwielbiane przez nas wszystkich „domówki”! Jaki jest przepis na udaną imprezę?

Przede wszystkim zgrane towarzystwo, dobra muzyka i smaczne jedzenie! Podpowiadamy jak szybko i bez wysiłku przygotować efektowne przekąski na każde przyjęcie.

Podczas karnawałowych przyjęć najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food czyli takie, z którymi bez problemu poradzimy sobie bez użycia sztućców. Najczęściej są to dania na „jeden kęs”, idealne, gdy w czasie rozmowy czy krótkiej przerwy od tańca dopadnie nas mały głód. Finger Food można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono – w formie kanapek, zawijasów, babeczek, tartaletek, roladek czy koreczków. Są nie tylko smaczne, ale także poręczne i niezwykle efektowne.

Niezastąpione „zawijasy”
Jedną z najlepszych i najprostszych przekąsek są tzw. „zawijasy” czyli tortille, papier ryżowy czy naleśniki zawijane z ulubionymi składnikami! Obecnie w większości sklepów możemy dostać gotowe produkty, z których łatwo wykonamy ulubionego „zawijańca” czy też roladkę. Przykładowe zawijane smakołyki  możesz wykonać z placków tortilli, serka almette o dowolnym smaku, polędwicy sopockiej i sałaty lodowej. Ich wykonanie zajmie Ci najwyżej 10 minut! Placek smarujemy serkiem, kładziemy na niego liście lodowej sałaty. Potem na środku układamy trzy plastry polędwicy sopockiej. Zawijamy i kroimy na „plastry”. Gotowe roladki wystarczy już tylko przekłuć wykałaczką, aby łatwiej było je nabierać! Zamiast tortilli możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego i wykonać podobne przekąski na ciepło!

MINI PIZZE  W STYLU FRANCUSKIM

  • ciasto francuskie
  • zioła prowansalskie
  • sos meksykański
  • ser żółty
  • dodatki: pepperoni, oliwki, kapary, pieczarki


Ciasto francuskie dzielimy na małe prostokąty. Każdy z nich smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy ziołami prowansalskimi. Potem układamy wszystkie dodatki i dodajemy starty ser. Zapiekamy w piekarniku do urośnięcia ciasta i zarumienienia sera. Podajemy na ciepło w towarzystwie dipu czosnkowego.

Nasz super trik:
Marzysz o pizzie, tartaletkach czy bułeczkach chrupiących niczym z kamiennego pieca? Nic prostszego! Wypróbuj prostokątny, ceramiczny kamień do pieczenia pizzy marki Leifheit. Przygotujesz na nim przysmaki jak z najlepszej włoskiej restauracji! Gdy kamień jest gorący, pizza i inne wypieki pieką się naprawdę w mgnieniu oka. Kamień oddaje ciepło i pochłania nadmiar wilgoci z ciasta. W ten sposób spód bardzo szybko staje się chrupiący, a wierzch jest soczysty. W celu ułatwienia przenoszenia płyta ma z boku dwa uchwyty. Na kamieniu możesz nie tylko piec, ale także w efektowny sposób podać przysmaki swoim gościom!

Słodkości dla każdego łasucha
Najlepszym i zarazem genialnym w swej prostocie pomysłem na słodkie przekąski będą mini-tartaletki z różnokolorowymi kremami i owocami. Wyglądają naprawdę efektownie, doskonale się prezentują i są bajecznie proste w przygotowaniu! Jeżeli nie masz czasu piec mini-tartaletek to bez problemu kupisz je w większości sklepów spożywczych czy piekarni. Skup się natomiast na dekoracji – przygotuj kilka smacznych kremów, którymi ozdobisz tartaletki i nadasz im wyjątkowego smaku.

Nasz super trik:
Do dekorowania wykorzystaj wyciskacz do dekorowania Leifheit, którym oryginalnie ozdobisz każdą przekąskę. Posiada on 6 wymiennych końcówek. Dzięki niemu puścisz wodze fantazji! Niezależnie od tego czy będą to kwiatki, kropki, kółka, artystyczny napis z lukru czy też wzorki ze śmietany – płynne dozowanie i różnorodne końcówki gwarantują udane dekoracje. Naciśnij po prostu kciukiem na tłok wyciskacza i do dzieła!

FIT-przekąski dla dbających o linię
Dbasz o linię? Nic nie szkodzi, dla Ciebie również z pewnością znajdzie się małe co nieco, po którym nie będziesz miała wyrzutów sumienia! Niskokaloryczne i zdrowe przekąski wcale nie muszą być nudne czy pracochłonne. Wypróbuj łososiowe zawijasy z cukinii czy kuleczki twarogowe - obwód Twoich bioder z pewnością nie ucierpi, a Ty nie wyjdziesz z przyjęcia głodna.

ŁOSOSIOWE ZAWIJASY Z CUKINII

  • 3 malutkie cukinie
  • 150g łososia wędzonego w plastrach
  • 80g serka twarogowego z kolorowym pieprzem
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • sól


Cukinię kroimy na cieniutkie, ale długie plasterki – najlepiej wzdłuż. Przygotowane płaty układamy na patelni grillowej, solimy i delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek. Należy je lekko zarumienić z obu stron i odłożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu na gotowych płatach cukinii układamy wąskie paski łososia wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zawijamy całość i spinamy wykałaczką.

KOLOROWE KULECZKI TWAROGOWE

  • 400g twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • ziarna sezamu (białe i czarne)
  • mielone chilli lub paryka ostra
  • drobno posiekany cienki szczypiorek lub dowolne świeże zioła
  • kurkuma
  • czarnuszka
  • sól


Twaróg mieszamy w misce wraz z jogurtem greckim, drobno pokrojonym czosnkiem i solą, tak aby dokładnie się połączyły i nabrały kremowej, lecz zwartej konsystencji. Następnie na kilka małych talerzyków wysypujemy  dodatki (kolorowy pieprz, ziarna sezamu, ostrą paprykę, szczypiorek, kurkumę i czarnuszkę) - każdy osobno. Z gotowej masy twarogowej formujemy malutkie kuleczki (im mniejsze tym łatwiej później je jeść). Każdą kuleczkę obtaczamy w wybranym dodatku kolorystycznym i wbijamy wykałaczkę lub układamy na pergaminie, takim jakiego używamy do babeczek czy muffinek.

Nasz super trik:
Zawijasy możesz przygotować nie tylko z cukinii, ale także z innych warzyw czy nawet owoców. Możesz do nich wykorzystać zarówno marchewkę, ogórka, jabłka czy buraki. Wszystkie te produkty z łatwością pokroisz przy użyciu krajalnicy spiralnej Leifheit. Dzięki niej wykonasz naprawdę cienkie plasterki, które idealnie sprawdzą się także jako ozdoba karnawałowej sałatki czy tartaletki. Jeżeli czegoś nie skroisz do końca, możesz to przechować w zintegrowanym pojemniku. Krajalnica spiralna doskonale leży w dłoni, a co równie ważne jej używanie jest zupełnie bezpieczne - w czasie krojenia ostre noże znajdują się z dala od palców.

Nie przepadasz za drobnym szatkowaniem czosnku, ziół czy innych produktów? Użyj przedmiotów, które ułatwią Ci ich rozdrobnienie! W przypadku czosnku doskonale sprawdzi się  Knobi King marki Leifheit, który nie miażdży ząbków, lecz rozdrabnia je. Wystarczy jedno naciśnięcie urządzenia, aby czosnek został pokrojony w najmniejsze kostki. Zioła natomiast z łatwością zmielisz wykorzystując młynek do ziół Comfortline, który drobno i równomiernie rozdrabnia suszone zioła, dzięki czemu nie tracą smaku i aromatu. Mocowana z obu stron korbka umożliwia korzystanie z młynka przez osoby prawo- i leworęczne.

Fot. LEIFHEIT
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat