W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kawowe inspiracje na zimową aurę

Opublikowano: 2015-01-15
Idealna kawa na zimę 2015.
Kawa nie musi być nudnym brązowym napojem z proszku zalanego wrzątkiem.

Wystarczy trochę wyobraźni i możemy zrobić z niej napój o naprawdę oryginalnym smaku. Poniżej kilka propozycji na chłodne jesienne popołudnia.

Poniżej kilka inspiracji, które zachęcą do szukania nowych smaków:

Kawowy grzaniec
Do wykonania grzańca potrzebujemy likieru o smaku kawowym, takiego jak Kahlúa czy Sheridan’s. Dodajemy go do espresso wraz z ulubionymi przyprawami korzennymi – imbirem, cynamonem czy goździkami. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami gorzkiej kawy, całość możemy dodatkowo dosłodzić miodem. Taki kawowy grzaniec na pewno rozgrzeje nas w zimne jesienne wieczory.

Kawa z koglem-moglem
Ucieramy żółtka z cukrem, w taki sam sposób, w jaki przygotowujemy zwykły kogel-mogel. Robimy to aż do uzyskania puszystej, kremowej masy. Następnie wlewamy ją do kawy, możemy też dodać mleko. Ważne, by kawa była lekko przestudzona – wtedy nie zetnie żółtka. Kogel-mogel możemy wymieszać z kawą lub nałożyć go jedynie na wierzch filiżanki i delektować się piciem napoju przez słodki kożuszek. Dodatkowo kawę możemy oprószyć z wierzchu odrobiną kakao.

Kawa z cytryną
W Polsce cytrynę dodaje się raczej do herbaty niż kawy, ale zanim skrytykujemy takie połączenie, spróbujmy najpierw jego smaku. Wystarczy do zwykłego espresso dodać plasterek cytryny, otartą skórkę lub odrobinę soku wyciśniętego z tego owocu. Dzięki niemu kawa zyskuje intensywniejszy aromat, a jednocześnie staje się o wiele mocniejsza za sprawą reakcji chemicznych, które zachodzą w mieszance. Ten rodzaj kawy doskonale też radzi sobie ze zwalczaniem bólów migrenowych.

Kawa z miodem i mlekiem
Miód i mleko to tradycyjne domowe składniki, którymi walczymy z przeziębieniem. Mając na względzie podniesienie odporności i uzyskanie ciekawego smaku, warto dodać je również do kawy. Połączmy miód ze spienionym mlekiem i dodajmy do kawy. Smak napoju zależy od rodzaju miodu. Akacjowe i rzepakowe są bardzo słodkie, a lipowe gorzkawe. Do takiej kawy idealnie pasują przyprawy korzenne na przykład cynamon czy kardamon. W chłodny dzień możemy też dodać odrobinę alkoholu – rumu lub brandy.

Kawa z lodami
Kto powiedział, że jesienią nie można jeść lodów? Warto dodać je do kawy. Wybierzmy ulubiony smak lodów i włóżmy ich łyżkę do mocnego espresso. Taki deser lepiej podawać w szerokiej szklance z łyżeczką – łatwiej go będzie zjeść.

Czekoladowe cappuccino
Gorzką czekoladę lub kakao rozpuszczamy w mleku aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli lubimy kawę na słodko, dodajmy łyżeczkę cukru. Powstałą miksturę mieszamy z wcześniej zaparzonym espresso i pijemy na gorąco.

Szczegółowe wskazówki wykonania kaw zarówno wytrawnych, jak i słodkich znajdziemy na stronie przepisynakawe.pl. Warto podarować sobie odrobinę przyjemności, zwłaszcza jeśli pogoda za oknem nie nastraja pozytywnie.

Fot. Shutterstock
Autor zewnętrzny



Facebook
 

COUNT:29