Ryż biały i brązowy są najpopularniejszymi gatunkami ryżu i mają podobne pochodzenie.
Brązowy ryż jest dużo zdrowszy, ponieważ oprócz bielma zawiera bogate w błonnik otręby i całe ziarno ; ryż biały zawiera samo bielmo, a na dodatek najczęściej jest przetwarzany. Brązowy ryż to w większości węglowodany złożone; ma dużo błonnika, jest mniej kaloryczny; ma większe ilości witamin i minerałów.
Biały ryż jest uważany za puste węglowodany, ponieważ podczas obróbki traci główne źródła składników odżywczych. Jednak biały ryż posiada również żelazo i witaminy z grupy B, takie jak: kwas foliowy, niacyna, tiamina i inne.
Niestety biały ryż zawiera wysoki indeks glikemiczny, a to oznacza, że węglowodany w nim zawarte bardzo szybko trafiają do krwioobiegu i równie szybko są zamieniane w cukier. Jeżeli ktoś jest cukrzykiem lub znajduje się w grupie ryzyka zachorowań na tą chorobę powinien unikać białego ryżu.
Ryż biały jest często traktowany niesprawiedliwie, jednak dla wielu osób jest on odpowiedni. Poleca się go kobietom w ciąży potrzebującym kwasu foliowego. Osoby prowadzące dietę ubogą w błonnik powinny spożywać biały ryż, gdyż ten jest łatwiejszy w trawieniu i nie powoduje skutków ubocznych.
Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com