W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Klasyczny obiad w wersji na słodko

Opublikowano: 2012-08-26
Przepis na kaszą na słodko.
Mięso, kasza, sos – brzmi znajomo? A może by je tak urozmaicić żurawiną?

Składniki:

  • kasza (jakakolwiek, nada się zarówno jęczmienna, jak i gryczana czy pęczak)
  • pierś kurczaka
  • żółty ser (wystarczy plaster na porcję)
  • łyżka suszonej żurawiny
  • sos serowy (wystarczy torebkowy)


Przygotowanie:
Kasza – wiadomo, według napisu na opakowaniu. Wodę posolić, minuty odmierzać, a wyjdzie na pewno dobra. Pierś kurczaka ugotować (opcjonalnie usmażyć), położyć na talerzu. Żurawinę wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem – niech nasiąka. Część takiej nasiąkniętej żurawiny ułożyć na piersi z kurczaka i przykryć plastrem sera. Całość wsadzić na 30sekund do mikrofalówki. Resztę żurawiny wsypać do gotującego się w małym rondelku sosu serowego. Kaszę ułożyć vis a vis zapieczonego kurczaka, polać sosem z żurawiną (użyć małej ilości sosu, by nie zalała całego talerza – mokry kurczak będzie niedobry). Smacznego! :-)


Olga Kublik
(olga.kublik@dlalejdis.pl)



Facebook
 

COUNT:30