Biały twaróg w połączeniu z ziemniakami tworzy kompozycję zarówno smaczną, jak i pożywną. Kluski leniwe idealnie sprawdzają się zarówno jako słodki obiad, jak i ciepła kolacja. Delikatność ich smaku sprawia, że poza tradycyjnym cukrem i masełkiem można podawać je w towarzystwie wielu dodatków – począwszy od sosów owocowych i czekoladowych aż po wykwintne polewy, które uczynią z tego tradycyjnego dania prawdziwy przysmak. Doskonałym pomysłem na wspaniałą przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z puree jabłkowo – cynamonowym.
Kluski leniwe z puree jabłkowo – cynamonowym
Składniki:
Przygotowanie puree:
Jabłka obrać i rozdrobnić. Następnie podsmażyć na maśle z cukrem. Pod koniec smażenia dodać cynamon i wodę, dusić około 10 min. Do gotowego sosu wrzucić cząstki świeżych jabłek. Tak przygotowane puree dodać do ugotowanych klusek i podawać, gdy są jeszcze ciepłe. Potrawę udekorować można różyczkami goździków oraz cząstkami orzechów włoskich. Delikatne ciasto klusek leniwych będzie idealnie komponowało się z aksamitnym jabłkowym musem, a cząstki świeżych owoców dodadzą całości charakteru i orzeźwiającego aromatu. Świetna propozycja, szczególnie na chłodne, jesienne popołudnia.
Fot. Jawo
IP