Kluski leniwe z puree jabłkowo–cynamonowym

Opublikowano: 2013-11-13
Przepis na kluski leniwe z puree jabłkowo–cynamonowym.
Kluski leniwe, pierogi leniwe, leniwce… któż ich nie zna? Polane śmietanką lub roztopionym masłem i posypane cukrem stanowią smakowite wspomnienie dzieciństwa.

Biały twaróg w połączeniu z ziemniakami tworzy kompozycję zarówno smaczną, jak i pożywną.  Kluski leniwe idealnie sprawdzają się zarówno jako słodki obiad, jak i ciepła kolacja. Delikatność ich smaku sprawia, że poza tradycyjnym cukrem i masełkiem można podawać je w towarzystwie wielu dodatków – począwszy od sosów owocowych i czekoladowych aż po wykwintne polewy, które uczynią z tego tradycyjnego dania prawdziwy przysmak. Doskonałym pomysłem na wspaniałą przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z puree jabłkowo – cynamonowym.

Kluski leniwe z puree jabłkowo – cynamonowym
Składniki:

  • 1 opakowanie Klusek leniwych z serem Jawo
  • Puree:
    • 5 szt. jabłek
    • cynamon do smaku
    • cukier do smaku
    • 50 g masła
    • pół szklanki wody.


Przygotowanie puree:
Jabłka obrać i rozdrobnić. Następnie podsmażyć na maśle z cukrem. Pod koniec smażenia dodać  cynamon i wodę, dusić około 10 min. Do gotowego sosu wrzucić cząstki świeżych jabłek. Tak przygotowane puree dodać do ugotowanych klusek i podawać, gdy są jeszcze ciepłe. Potrawę udekorować można różyczkami goździków oraz cząstkami orzechów włoskich. Delikatne ciasto klusek leniwych będzie idealnie komponowało się z aksamitnym jabłkowym musem, a cząstki świeżych owoców dodadzą całości charakteru i orzeźwiającego aromatu. Świetna propozycja, szczególnie na chłodne, jesienne popołudnia.

Fot. Jawo
IP



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat